Eκδόθηκε η δικαστική απόφαση για την απεργία στη ΔΕΗ, μετά την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση της Επιχείρησης . Την απόφαση ανέμενε και η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο, καθοριστικό βήμα, που δεν θα είναι άλλο από την επιστράτευση. Τα δικαστήρια έλυσαν τον γόρδιο δεσμό κηρύσσοντας παράνομη την απεργία, ωστόσο οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ετοιμάζονται για νέες μορφές κινητοποιήσεων.

Επίσης, κρίθηκε καταχρηστική σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Εάν απεργοί της ΓΕΝΟΠ δεν συμμορφωθούν με την δικαστική απόφαση, τότε θα δοθεί εντολή να αρχίσει η έκδοση των φύλλων πορείας, όπως προβλέπεται στο νόμο για την επίταξη των υπηρεσιών τους και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα της επιστράτευσης, καθώς δεν επιθυμεί να παραταθούν, πόσο μάλλον και για διευρυνθούν, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα.

H κυβέρνηση βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη συνέχιση της απεργίας, ακόμη και με άλλους τρόπους, όπως την κάλυψη μιας νέας απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί το Εθνικό Τυπογραφείο να εργαστεί και προφανώς τύπωμα των φύλλων πορείας.

Από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Με σημερινή απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΗ ΑΕ και κήρυξε τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου ως παράνομες και διέταξε την άμεση διακοπή τους. Η ΔΕΗ ΑΕ αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση».

Κλιμάκωση;

Νωρίτερα την Παρασκευή, εργαζόμενοι της ΔΕΗ προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενώ συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, έλεγαν ότι ακόμη και αν βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο και εκτίμησαν ότι η συμμετοχή στην απεργία φθάνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των εργαζομένων.
Από την πλευρά του ο διαχειριστής του συστήματος προειδοποιεί, ότι αν συνεχιστεί η απεργία θα έχουμε νέες διακοπές στο ρεύμα απόψε, μετά τα χθεσινά προβληματα σε περιοχές της Αττικής και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, σε Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Αμύνταιο και άλλες περιοχές της Ελλάδας οι μονάδες παραγωγής έβγαιναν η μια μετά την άλλη εκτός λειτουργίας. Συνολικά 13 από τις 21 μονάδες έκλεισαν στερώντας από το σύστημα ισχύ 3.400 μεγαβάτ.
Στο πολιτικό πεδίο, ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατικός μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος προκειμένου αμέσως να αρχίσουν να διανέμονται τα φύλλα πορείας στους εργαζομένους και η ΔΕΗ να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Την ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση της ΔΕΗ προκαλεί πολιτική θύελλα μετά την επιλογή του κ. Τσίπρα να ζητήσει από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) να στηρίξουν το αίτημά του για δημοψήφισμα, προχωρώντας σε μια πρόβα τζενεράλε εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση ευθέως τον κατηγορεί ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και εκμεταλλεύεται το όλο θέμα για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η συνεχιζόμενη κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ, ο σχεδιασμός που από την πρώτη στιγμή είχε αποφασιστεί μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προβλέπει την παροχή στους εργαζομένους ενός εύλογου χρονικού διαστήματος (που δεν θα υπερβαίνει τις 12 ώρες) προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση της Δικαιοσύνης. Εάν οι εργαζόμενοι δεν υπακούσουν, τότε θα τεθεί σε λειτουργία το μέτρο της επιστράτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Εθνος», η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη καταγράψει τις διευθύνσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία με την αποστολή των φύλλων πορείας, ενώ και αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να προστατεύσουν τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η υιοθέτηση «σκληρής γραμμής» από την πλευρά της κυβέρνησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κάτι άλλωστε που διεφάνη και από την παρέμβαση του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών τις τελευταίες 24 ώρες. Ο κ. Σαμαράς από το Στρασβούργο προειδοποίησε ότι «δεν θα επιτρέψει οι λαϊκιστές να ακυρώσουν τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας», ενώ χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης (Mega), αφού τάχθηκε υπέρ της επιστράτευσης, είπε ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να περιμένει να δημιουργηθούν προβλήματα για να δράσει. «Η κυβέρνηση, αν υπάρχουν παρατεταμένες διακοπές, θα πρέπει να αντιδράσει. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά για να αντιδράσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη με δηλώσεις της κατέστησε σαφές ότι «την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, ούτε μπορεί να συμμετέχουν στις κυβερνητικές αποφάσεις όσοι δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. Την κυβερνά η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και θα προστατέψει το δημόσιο συμφέρον, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια».

Για τον κ. Σαμαρά η επιστράτευση αυτή την ώρα αποτελεί μονόδρομο, καθώς δεν θέλει να αναλάβει επικίνδυνα ρίσκα που και θα προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα και θα εκθέσουν την κυβέρνησή του διεθνώς. Αλλωστε, όπως τόνιζαν βουλευτές της ΝΔ, το δόγμα «νόμος και τάξη» που εφαρμόστηκε και κατά το πρόσφατο παρελθόν από την κυβέρνηση γίνεται θετικά δεκτό από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, κάτι που προφανώς δεν αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση.

Facebook Comments