Το κυνήγι των αποδόσεων σε μια εποχή πολύ χαμηλών επιτοκίων προσελκύει τους επενδυτές σε όλο και πιο «υψηλού ρίσκου» αγορές ομολόγων. Αυτό, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον και τις αρκετά αισιόδοξες προοπτικές, αυξάνει το ενδιαφέρον, εκτός από αυτό των hedge funds, και των πιο… κλασικών επενδυτών, προς τις – θεωρητικά – λιγότερο «ασφαλείς» επενδύσεις.

Τον Ιούνιο η Κύπρος επέστρεψε στις αγορές, μόλις ένα χρόνο μετά από την σχεδόν κατάρρευση των τραπεζών της και τη διεθνή διάσωση.

Το Εκουαδόρ, το οποίο κήρυξε στάση πληρωμών το 2008 και το 2000, άντλησε 2 δισ. δολάρια από τις αγορές, και η Κένυα είδε τους επενδυτές να προσφέρουν τέσσερις φορές το ποσό που αναζητούσε να αντλήσει από το ευρωομόλογο που έκδωσε.

Τον Απρίλιο, η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ σε ομόλογα πενταετούς διάρκειας, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές με νέο τριετές ομόλογο.

Η Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το παγκόσμιο φόρουμ των κεντρικών τραπεζών, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι το πιστωτικό περιβάλλον επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα και ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές παίρνουν όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο.

«Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα και σε σχέση με το 2006/07 είναι ότι οι πρωταγωνιστές … δεν είναι πλέον … οι τράπεζες. Οι μακροπρόθεσμες επενδυτές συμμετέχουν επίσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BIS, Hyung Song Shin.

Οι επενδυτές φαίνεται πως θεωρούν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τις αδύναμες χώρες. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που δεν κρατούν τους τίτλους αρκετό καιρό για να δουν αν όντως είναι έτσι.

Αλλά ακόμη και αν πωλούν τα ομόλογα λίγες εβδομάδες ή μήνες αφού τα αποκτήσουν, κάποιοι άλλοι έρχονται και τα αγοράζουν και γίνονται πιστωτές.

Tα hedge funds όμως, που παραδοσιακά αγοράζουν και πωλούν γρήγορα σε αναζήτηση αποδόσεων, πλέον βρίσκονται στην ουρά μαζί με τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

«Οι επενδυτές πλέον λαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο από ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης», σημειώνει ο Peter Doherty, επικεφαλής επενδύσεων της Tideway Investment Partners.

Στην περίπτωση της Κύπρου, τα hedge funds αγόρασαν το 27% της έκδοσης, άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων πήραν το 51% και οι τράπεζες το 22%. Η εικόνα ήταν παρόμοια για τα ελληνικά ομόλογα.

Ενώ πολλά συνταξιοδοτικά ή ασφαλιστικά ταμεία δεν θα επιτρέπεται να αγοράσουν κρατικά ομόλογα που βαθμολογούνται χαμηλότερα από μία καθορισμένη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, μέρος των χαρτοφυλακίων τους – που συχνά χαρακτηρίζονται ως «εναλλακτικές» επενδύσεις – επενδύουν σε πιο υψηλού ρίσκου τίτλους, όπως για παράδειγμα σε funds αναδυόμενων αγορών, τα οποία περιέχουν ομόλογα αυτών των αδύναμων χωρών.

Το κυνήγι των αποδόσεων, λοιπόν, η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία, το καλύτερο οικονομικό κλίμα και οι αισιόδοξες προοπτικές τη οικονομίας, έχουν φέρει ξανά τους παραδοσιακούς επενδυτές στο παιχνίδι, με την όρεξη για ρίσκο να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ετσι, όλα δείχνουν πως το ενδιαφέρον και στην επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την επόμενη εβδομάδα, θα είναι πολύ ισχυρό.

Facebook Comments