Η ελληνική κρίση άφησε τα σημάδια της στα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της Aegean Airlines οδηγώντας τον τοπικό αερομεταφορέα με έδρα την Αθήνα στο κόκκινο για τρία συνεχή χρόνια. Ωστόσο η κρίση προσέφερε και μια ευκαιρία στην Aegean η οποία εξαγόρασε τον ανταγωνιστή της, την Olympic Air, σε προνομιακή τιμή.

Η Aegean, που ελέγχεται από την οικογένεια Βασιλάκη, του ιδρυτή της αεροπορικής εταιρείας, με συμμετοχή πολλών ισχυρών Ελλήνων εφοπλιστών, συμφώνησε τον περασμένο χρόνο να καταβάλλει 72 εκατ. ευρώ για την Olympic Air, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε τις αρχικές ενστάσεις της σύμφωνα με τις οποίες η εξαγορά θα δημιουργούσε οιωνεί μονοπώλιο σε πολλές εγχώριες αεροπορικές συνδέσεις.

Η πρώην κρατική αεροπορική εταιρεία, που είχε ιδρυθεί από τον μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, είχε μετατραπεί κυρίως σε εσωτερικό αερομεταφορέα, με χρήση ελικοφόρων αεροσκαφών, μετά την πώλησή της το 2009 στην Marfin, έναν ελληνικό επενδυτικό όμιλο, μέσω συμφωνίας ιδιωτικοποίησης.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Olympic Air βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης, αποδυναμωμένη από την απότομη πτώση της κυκλοφορίας καθώς οι χτυπημένοι από τη λιτότητα Έλληνες περιόρισαν τον ενθουσιασμό τους για ταξίδια στα νησιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως μια εξαγορά από την Aegean δεν θα είχε αρνητική επίπτωση στον ανταγωνισμό επειδή πολύ σύντομα η Olympic Air θα αναγκάζονταν να βρεθεί εκτός αγοράς.

Ο Ευτύχης Βασιλάκης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Aegean, πιστεύει πως η αεροπορική εταιρεία θα δρέψει τους καρπούς της συγχώνευσης αυτή τη χρονιά, καθώς η κίνηση εντός της χώρας ανακάμπτει και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις οδηγούνται σε νέο ιστορικό υψηλό.

«Πιάσαμε πάτο όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε σταδιακή ανάκαμψη. Ακόμα και αν απλώς γυρίσουμε πίσω στα επίπεδα του 2009, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα μεταφραστεί σε αύξηση 30% έναντι του προηγούμενου χρόνου» υποστηρίζει.

«Η Ελλάδα άρχισε να ανακάμπτει ως τουριστικός προορισμός στα τέλη του 2012 και από τότε υπάρχει συνεχής βελτίωση. Αυτή τη χρονιά, η βελτίωση είναι εμφανής και στην Αθήνα η οποία είχε παρουσιάσει και τις μεγαλύτερες απώλειες. Προβλέπουμε πως η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την προϋπόθεση πως μικρές, αλλά σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται».

Η Aegean πέρασε ξανά στην κερδοφορία το 2013, με τα καθαρά κέρδη στα 56,3 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 683 εκατ. ευρώ. Από τα αποτελέσματα εξαιρούνται οι ζημιές της Olympic Air οι οποίες ανήλθαν πέρυσι σε 13,9 εκατ. με έσοδα 168 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο χρόνο 6,8 εκατομμύρια επιβάτες πέταξαν με τον στόλο των 30 μισθωμένων Airbus της Aegean. Με 14 ελικοφόρα αεροσκάφη Bombardier της Olympic Air πέταξαν άλλα 2 εκατομμύρια επιβάτες. Τα αεροσκάφη της τελευταία καλύπτουν πτήσεις στα ελληνικά νησιά με τους μικρούς αεροδιαδρόμους καθώς και μικρής διάρκειας πτήσεις στις βαλκανικές πρωτεύουσες.

Τα ενοποιημένα κέρδη προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 58,3 εκατ. ευρώ αυτή τη χρονιά, με τα ενοποιημένα έσοδα στα 916 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές της Olympic Air θα περιοριστούν σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο ανταγωνισμός έχει ήδη επανεμφανιστεί με τη Ryanair, τον αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, να δημιουργεί «κόμβους» αυτή τη χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας την υφιστάμενη βάση του στην Κρήτη και προσφέροντας συνδέσεις σε 16 ευρωπαϊκούς προορισμούς εκτός Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Βαρσοβία, το Μιλάνο και η Πάφος στην Κύπρο.

Ο κ. Βασιλάκης υποστηρίζει πως η υπηρεσία πλήρους εξυπηρέτησης, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στην αεροπορική συμμαχία Star καθιστά το προϊόν της Aegean «ποιοτικά διαφορετικό» από τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Η Aegean λειτουργεί οκτώ βάσεις ανά την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ενώ προσφέρει 14 νέες συνδέσεις, μεταξύ των οποίων τρεις πόλεις στη Γερμανία και τρεις προορισμοί στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις καλοκαιρινές πτήσεις προς το Μάντσεστερ και τη Νότια Γαλλία.

Με μερίδιο αγοράς λιγότερο από 20% στις διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα, η ενοποιημένη εταιρεία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

«Οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ μικρές ακόμα και για να κρατήσουν ή να υποστηρίξουν την τοπική αγορά τους» λέει ο κ. Βασιλάκης. «Μόλις πρόσφατα γίναμε αρκετά ισχυροί ώστε να αρχίσουμε τις επενδύσεις και να αναπτύξουμε τη βάση μας στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας». «Σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε τις πτήσεις μας από την Αθήνα μέχρι το 2017, επεκτείνοντας την παρουσία μας και υποστηρίζοντας τον ελληνικό τουρισμό».

 

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments