Προσδοκίες για αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και για κινήσεις βελτίωσης του χρηματιστηριακού θεσμού δημιουργεί η επικείμενη επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών.

Η μετοχή της Τράπεζας, που ήταν από τις πιο εμπορεύσιμες στα δύο χρηματιστήρια, αναμένεται να επιστρέψει στο χρηματιστήριο μετά την έκδοση κεφαλαίου.

«Η Τράπεζα σκοπεύει να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την εισαγωγή του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της BOCY.

Με την επιστροφή της Τράπεζας στο χρηματιστήριο υπάρχει η προσδοκία ότι θα ενισχυθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον όπως και το ενδιαφέρον της πολιτείας για το θεσμό, ο οποίος σε άλλες χώρες αποτελεί εναλλακτικό εργαλείο άντλησης κεφαλαίων για εταιρείες.

Εάν η BOCY τα καταφέρει και επιστρέψει στο ΧΑΚ μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM, Μιχάλης Φλωρεντιάδης.

Παράλληλα, εάν η οικονομία συνεχίσει να σταθεροποιείται μπορεί οι επενδυτές να επιστρέψουν στο χρηματιστήριο.

Ακόμα και πριν την έξοδο της Τρ. Κύπρου από το χρηματιστήριο το Μάρτιο του 2013, το κυπριακό χρηματιστήριο είχε ατονήσει λόγω της οικονομικής κρίσης και της αποχώρησης δεκάδων εταιρειών.

«Και για αυτές που έμειναν, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό», σημειώνει ο κ. Φλωρεντιάδης, σημειώνοντας τον πενιχρό όγκο συναλλαγών που χθες περιορίστηκε στις €78 χιλ.

«Το ΧΑΚ εάν αξιοποιηθεί μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτελέσει εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων», επισημαίνει ο κ. Φλωρεντιάδης.

Τονίζει ότι εάν η εμπιστοσύνη επανέλθει, θα δημιουργηθεί ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, με ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και το κόστος ανέρχεται σε ανταγωνιστικά επίπεδα, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για επένδυση.

Ο κ. Φλωρεντιάδης επισημαίνει ότι θα πρέπει να επισπευτεί η εισαγωγή της μετοχής της BOCY στο ΧΑΚ επειδή ένα τέτοιο ενδεχόμενο δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους που θέλουν να πωλήσουν τις μετοχές τους να το πράξουν και σε άλλους που το επιθυμούν να αγοράσουν.

Σύμφωνα με το διευθυντή Ανάπτυξης Εργασιών της Emergo Wealth, Γιώργο Μούντη, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑΚ κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της παραδοσιακής εξάρτησης από τους τραπεζικούς τίτλους.

Τονίζει ότι το ΧΑΚ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα πρέπει να δουλέψει να ενισχύσει τις δομές τους προσελκύοντας περισσότερες εταιρείες από το εξωτερικό.

Επισημαίνει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ξένους επενδυτές όπως χαμηλές χρεώσεις αλλά και άλλα επενδυτικά κίνητρα.

Εκτιμά ότι με την επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τρ. Κύπρου το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ενισχυθεί.

Ωστόσο τονίζει ότι το ΧΑΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, να συνεργαστεί με την κυβέρνηση «για να εφαρμοστούν πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλα κράτη της ΕΕ παρόμοιου μεγέθους».

Παρά την ατονία που υπάρχει στο κυπριακό χρηματιστήριο, η απόδοση του είναι σχετικά υψηλή, κυρίως λόγω της μεταβολής στην αξία της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Laiki Financial Services, ο γενικός δείκτης του ΧΑΚ καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη από το τέλος του 2013 σε σχέση με τα χρηματιστήρια της Αθήνας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, τους αμερικανικούς δείκτες Dow Jones, S&P 500 και τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei.

Ο γενικός δείκτης ΧΑΚ κατέγραψε κέρδη 11,5% το πρώτο εξάμηνο με τον τζίρο συναλλαγών ωστόσο να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ καταγράφει άνοδο 4,44%, ο CAC 40 2,95% και ο γερμανικός DAX 2,94%. Τα κέρδη του S&P 500 ανέρχονται στο 6,05% και του Dow Jones περιορίζονται στο 1,51%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τις μεγαλύτερες αποδόσεις που φθάνουν το 38,4% καταγράφει ο Dubai Financial Market και ακολουθεί ο ινδικός BSE Sensex με κέρδη 28,6%.

Facebook Comments