«Μετά την επιτυχή επιστροφή στις διεθνείς αγορές τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα προγραμματίζει μια νέα έκδοση ομολόγων. Το κλίμα στην οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί και μόνο τα πολιτικά „ρίσκα“ προβληματίζουν την οικονομία», αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει τώρα στην έκδοση ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο, κάτω από το 3%.

«Τα οικονομικά μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, κυρίως η σημαντική βελτίωση των όρων αναχρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς χρηματαγορές», παρατηρεί η Neue Zürcher Zeitung, αναφέροντας το παράδειγμα της Βιοχάλκο που εξαιτίας προβλημάτων ρευστότητας μετέφερε την έδρα της στο Βέλγιο.

Σήμερα «εντυπωσιάζει η ευκολία, με την οποία ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις αντλούν εκατομμύρια ευρώ από την αγορά κεφαλαίων», γράφει η εφημερίδα, αναφέροντας τα παραδείγματα του ομίλου παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν», του ΟΤΕ, της Motor Oil, των «Ελληνικών Πετρελαίων» κ.ά, που διασφάλισαν κεφάλαια στις αγορές.

Θετικές ενδείξεις για την οικονομία

Η αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι μετά από 5 χρόνια προέκυψε μια ένα έκδοση χρεογράφων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρεται στο δημοσίευμα με παραπομπή στην επιχείρηση ELTEX από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρεται επίσης η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. «Η οικονομία βρίσκεται σε ευφορία.

Ο δείκτης του προσκείμενου στην βιομηχανία Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών ΙΟΒΕ, που αποδίδει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στις 103,7 μονάδες και για πρώτη φορά μετά το 2009 ξεπέρασε τις 100 μονάδες», υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στον τουρισμό και την αύξηση που σημειώνει διαρκώς το τουριστικό ρεύμα αλλά και στο λιανικό εμπόριο. «Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης» επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης παραμένει στο καθορισμένο πλαίσιο.

Βουλευτές της συμπολίτευσης κατά των μεταρρυθμίσεων

«Όμως η εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων είναι για την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση. Στον δημόσιο τομέα, οι αντιστάσεις παραμένουν ισχυρές», διαπιστώνει η Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρεται στις απεργίες που συνόδευσαν τις προσπάθειες για την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις οποίες στήριξε η αντιπολίτευση. Υπογραμμίζει την δικαστική απόφαση, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για τη μείωση μισθών στους ένστολους.

«Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η κυβέρνηση είναι πολιτικά αποδυναμωμένη. Στο περιβάλλον αυτό προκαλεί ανησυχίες στην οικονομία το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης εκφράζονται κατά της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διατηρήσουν την δημοτικότητά τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Facebook Comments