Πρώτο φρένο στο σχέδιο για μειώσεις φόρων. Το Eurogroup έκλεισε τη συζήτηση που είχε ανοίξει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Αιτία για την αναβολή της συζήτησης είναι η έντονη ανησυχία της τρόικας και των Βρυξελλών για τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τις μειώσεις μισθών των δικαστικών και των ένστολων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Η” μέλη του Eurogroup συνέστησαν ευγενικά στον Έλληνα υπουργό να αναβάλει κάθε συζήτηση για μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος, κερδών και αποκλιμάκωσης της έκτακτης εισφοράς, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει μια πληρέστερη εικόνα για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, η τρόικα δεν κρύβει τις ανησυχίες της και για το ενδεχόμενο δικαίωσης άλλων κλάδων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων του 2012 για περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η εξέλιξη αυτή που “παγώνει”, έστω και προς το παρόν, την κατ αρχήν συζήτηση για φοροελαφρύνσεις προσκρούει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Το Μαξίμου επιθυμούσε να ξεκινήσει από τώρα μια συζήτηση, ώστε να τεθεί με πιο συγκεκριμένους στόχους σχέδιο που θα έδινε ελευθερία κινήσεων στην κυβέρνηση να εξαγγείλει προς το τέλος του έτους κάποιες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα ίσχυαν με προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα προ των δικαστικών αυτών αποφάσεων επιχειρήματα θεωρούνταν ισχυρά.

Η κυβέρνηση προβάλει το γεγονός ότι η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο οδήγησε σε μείωση των Δημοσίων εσόδων και δημιούργησε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ενώ αντίθετα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αύξησε την κατανάλωση και συνεπώς και τα έσοδα.

Παράλληλα, οι μειώσεις των φορολογικών βαρών, έχει αποδειχθεί ότι υποβοηθούν την αναπτυξιακή διαδικασία, χωρίς να υπάρξουν απώλειες στις εισπράξεις φόρων.

Βέβαια το θέμα των φοροελαφρύνσεων σκοπεύει να θέσει εκ νέου η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, αλλά η άρνηση των υπουργών του Eurogroup για μια κατ αρχήν συζήτηση, δημιουργεί τα πρώτα σοβαρά προβλήματα για μια θετική εξέλιξη.

Τα δικαστήρια αποφασίζουν

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος από τις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εφόσον βγουν αποφάσεις υπέρ των εργαζόμενων, θα κοστίσουν στο ελληνικό κράτος ίσως και πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μόνον οι αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί προκαλούν δημοσιονομική δαπάνη της τάξη των 400 εκατ. ευρώ.

Οι υποθέσεις που θα δικαστούν και απειλούν τον προϋπολογισμό είναι:

  • Πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΙΚΑ που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα.

  • Ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους απασχολουμένους στις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

  • Στα δικαστήρια θα κριθούν και οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αν υπάρξει δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments