Εντονη είναι η πίεση που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση και μάλιστα άμεσα, εναντίον του επίμονα ισχυρού ευρώ, όχι μόνο από τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, αλλά και από κορυφαίους επιχειρηματίες.

Ο Fabrice Brégier, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει και να πιέσει την αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 10% χαμηλότερα, από το σημερινά τρελό επίπεδο του 1,35 με 1,36 στο 1,20 έως 1,25 τουλάχιστον.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η μόνη οικονομική ζώνη του κόσμου που δεν θεωρεί το νόμισμά της ως όπλο, ως καίριο στοιχείο για την ώθηση της οικονομίας», δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του.

Τα σχόλια του κ. Brégier συμπίπτουν με τα αιτήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και πολιτικών χωρών της ευρωζώνης – ιδίως από τη Γαλλία – να εξετάσει η ΕΚΤ ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού, της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και του ισχυρού ευρώ.

Ο Benoît Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι όσο ισχυρότερο γίνεται το ευρώ, τόσο περισσότερο η τράπεζα θα βρίσκεται υπό πίεση να δράσει. «Το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη του ευρώ, έτσι, όσο ισχυρότερο είναι το ενιαίο νόμισμα τόσο περισσότερα πρέπει να γίνουν από πλευράς νομισματικής πολιτικής».

Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε τις εκκλήσεις να επικεντρωθεί η ΕΚΤ στην ισοτιμία ρητά. «Δεν είναι δυνατόν το ευρώ να αποτελέσει στόχο πολιτικής. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορίζονται από τις παγκόσμιες αγορές, γι αυτό δεν θα ήταν σοφό ή δυνατό για μας να το έχουμε ως στόχο πολιτικής», επεσήμανε.

Επέμεινε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη να ξεκινήσει η ΕΚΤ ένα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. «Βλέπω τις πιθανότητες πολύ χαμηλές», είπε. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ότι έχουμε αποφασίσει μέχρι στιγμής θα λειτουργήσει και θα στηρίξει τον πληθωρισμό».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πάντως πιστεύουν ότι το ευρώ είναι απίθανο να υποτιμηθεί έντονα έναντι του δολαρίου, εκτός εάν η ΕΚΤ προβεί σε ποσοτική χαλάρωση, να προχωρήσει δηλαδή σε τύπωμα χρήματος.

Πάντως, κάθε ρητή προσπάθεια να αποδυναμωθεί το ευρώ θα βρει… τοίχο από την Γερμανία. «Χρειαζόμαστε ένα σταθερό νόμισμα και το έχουμε. Το ευρώ στο 1,35 μας δίνει ένα σταθερό πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος. «Δεν χρειάζεται να ωθήσουμε το ευρώ προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Η χειραγώγηση του νομίσματος δεν είναι μία οδός προς την ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε.

Η Airbus, η οποία πωλεί τα αεροσκάφη της σε δολάρια, αλλά επιβαρύνεται με κόστος σε ευρώ, είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους ομίλους στην Ευρώπη απέναντι στο ισχυρό ενιαίο νόμισμα. Άλλοι όμιλοι όπως η Unilever, η SAP και η BMW επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω του ισχυρού νομίσματος.

Facebook Comments