Εν αναμονή του κλιμακίου της Τρόικας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.  Οι επικεφαλής φθάνουν αύριο στην χώρα μας για μία επίσκεψη που η κυβέρνηση την χαρακτηρίζει επίσκεψη προεπισκόπησης ενόψει της μεγάλης όσο και κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Από την ελληνική πλευρά στόχος είναι η επίσκεψη της Τρόικας να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, να μην ξεπεράσει την μία εβδομάδα προκειμένουν να μην διαταράξει το καλό κλίμα που υπάρχει στην οικονομία.

Κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί ότι υπάρχει θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, η μηχανή κινείται, ο τουρισμός ξεπερνάει τις προσδοκίες, μεγάλοι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την χώρα, πέφτει χρήμα που ανακυκλώνεται ενώ είναι θέμα ημερών η έξοδος στις αγορές για ποσό τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το καλό κλίμα δεν πρέπει να χαλάσει, η επίσκεψη πρέπει να είναι σύντομη και αναίμακτη» λέει χαρακτηριστικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα.

Υπάρχουν τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του Ιουλίου και συνολικά περίπου 300 μικρότερες δράσεις του Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ή να είναι στο στάδιο της υλοποίησης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε καλό δρόμο και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την χορήγηση της δόσης του ενός δις στο τέλος του μήνα. Η επίσκεψη του κλιμακίου ξεκινά αύριο με την συνάντηση το απόγευμα με το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι υπουργοί που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας κλπ.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να μην υπάρχουν ουρές για τον Σεπτέμβριο οπότε θα γίνει η πραγματικά σκληρή μάχη. Τότε θα γίνει η διαπραγμάτευση για τα δύσκολα θέματα όπως η αξιολόγηση του ασφαλιστικού, οι ομαδικές απολύσεις αλλά και τα αιτήματα της κυβέρνησης όπως η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης οι ρυθμίσεις των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο.

Η Τρόικα πάντως πιέζει και για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών. Το πιο δύσκολο που έχει η κυβέρνηση μπροστά της είναι πέρα από την μικρή ΔΕΗ το δασικό νομοσχέδιο που πρέπει επίσης να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς δεν αποτελεί προαπαιτούμενο και μπορεί να παραπεμφθεί για αργότερα αν και από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι έχει πάρει τον δρόμο για να κατατεθεί εντός του Ιουλίου. Θα εξαρτηθεί όμως και από το  κλίμα που θα επικρατήσει μετά την ψήφιση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Facebook Comments