Υπεγράφη η συμφωνία ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή του South Stream στη Σερβία

MarketNews

Υπεγράφη η συμφωνία ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή του South Stream στη Σερβία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η σερβική εταιρεία "South Stream Serbia AG" και η ρωσική Centar Gas υπέγραψαν χθες στο Βελιγράδι συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" που θα διέρχεται από τη Σερβία, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Η σύμβαση υπεγράφη από τους διευθυντές της "South Stream Serbia AG" Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς και Αλεξάνταρ Σιρομιάτιν και τον γενικό διευθυντή της Centar Gas, Στάνισλαβ Ανικιέγιεβ, οι οποίοι τόνισαν ότι πρόκειται για ιστορική μέρα για τον τομέα ενέργειας στη Σερβία και ότι έως το τέλος του 2016, όπως είχε προγραμματιστεί, θα αρχίσει η ροή φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του "South Stream"

"Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο" είπε ο κ. Μπαγιάτοβιτς υπογραμμίζοντας ότι με τη συμφωνία αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής του "South Stream" στη Σερβία.

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι όπως είπε, βοήθησαν στην επίλυση ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα στο πλαίσιο της οποίας είχε προχθές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και χθες με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν με κεντρικό θέμα την υλοποίηση του έργου του "South Stream"

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς ανήγγειλε ότι σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση πίστωσης για το σερβικό τμήμα του αγωγού σημειώνοντας ότι έχουν διασφαλιστεί οι πόροι. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία "South Stream Serbia" θα λάβει πίστωση ύψους 700 εκ. ευρώ από την Gazprom.

Τόνισε ακόμη ότι οι οικονομικοί όροι για την πίστωση είναι οι ευνοϊκότεροι και ότι το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 4,25% ετησίως με προθεσμία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σερβικής πλευράς.

Το τμήμα του αγωγού "South Stream" στη σερβική επικράτεια θα έχει μήκος 422 χιλιόμετρα. Στην κατασκευή του έργου αναμένεται να απασχοληθούν αρκετές χιλιάδες εργάτες από τη Σερβία. Διακλαδώσες του θα κατασκευαστούν στην Κροατία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Όταν ολοκληρωθεί το έργο η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 41 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο αγωγός South Stream, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση των διαδρομών εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου.