Η αμερικανική τράπεζα Citigroup αναμένεται να πληρώσει πρόστιμο ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση έρευνας των αμερικανικών αρχών σχετικά με την εξαπάτηση επενδυτών που αγόραζαν ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου αναμένεται να καταβληθεί σε μετρητά, αλλά προβλέπεται και η πληρωμή αρκετών δισ. δολαρίων για τη βοήθεια δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε η πηγή.

Το πρόστιμο των περίπου 7 δισ. δολαρίων είναι υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές με βάση τη δραστηριότητα της Citigroup όσον αφορά στα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street εκτιμούσαν προηγουμένως ότι η Citigroup είχε σχηματίσει αποθεματικό 3 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση της έρευνας.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερ. Οι συζητήσεις μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Citigroup είχαν σταματήσει τον περασμένο μήνα, καθώς οι δύο πλευρές απείχαν πολύ από το να συμφωνήσουν σε ένα πρόστιμο του διακανονισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ετοιμασθεί να ασκήσει δίωξη κατά της τράπεζας.

Η Citigroup αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου τη Δευτέρα και η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 3,4 δισ. δολάρια.

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν και το Κολοράντο έκαναν έρευνα στην τράπεζα στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ομάδας κρούσης για τη διερεύνηση των χρεοκοπημένων ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. H αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase πλήρωσε πρόστιμα 13 δισ. δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας της ομάδας κρούσης, μία συμφωνία που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, θα αποτελούσε πρότυπο και για άλλες τράπεζες. Η Bank of America βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας.

Facebook Comments