Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία, η οποία είναι αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εξαιτίας της στάσης της όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, επιδιώκει να αποφύγει τη διεθνή απομόνωσή της, αλλά δεν θα πάψει να προασπίζεται με σθένος τα εθνικά της συμφέροντα.

«Δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ (μια πολιτική που διέπεται από) τον απομονωτισμό. Θα είμαστε πάντοτε μέρος της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με εκπροσώπους ενός συμβουλευτικού θεσμού ο οποίος παρακολουθεί το κοινοβουλευτικό και το κυβερνητικό έργο.

«Εσείς κι εγώ πρέπει να ορίσουμε ορθά τα εθνικά συμφέροντα. Έχουμε μάθει πώς να το πράττουμε αυτό», συνέχισε. «Θα το κάνουμε αυτό με επιμονή, με ορθότητα, με προσοχή κα με σθένος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και έχουν δεσμεύσει πόρους στην επικράτειά τους σε πρόσωπα και επιχειρήσεις διότι η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία από τον Απρίλιο, έπειτα από την ανατροπή του προσκείμενου στο Κρεμλίνο προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως δεν θα διστάσουν να επιβάλουν κι άλλες κυρώσεις εάν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία δεν πειστούν από τη Μόσχα —από την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν ότι καθοδηγούνται οι αντάρτες— να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει πως οι κυρώσεις θα πλήξουν και τη Δύση, εξίσου. Πάντως δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά έχουν ωθήσει τον Πούτιν να αλλάξει τόνο. Παρά τις εκκλήσεις των ανταρτών στον Ρώσο πρόεδρο για βοήθεια, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στο θέμα ούτε σήμερα, καλώντας απλώς να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία.

Facebook Comments