Μας είχε προειδοποιήσει. Η Samsung Electronics (005930:KS) αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό στην Νο 1 αγορά για smartphones -την Κίνα- και είχε ξεκαθαρίσει ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει πολλά από τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματά της.

Η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο των smartphones είχε προβλέψει ότι τα κέρδη της «δεν θα είναι και τόσο καλά», είχε δηλώσει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Lee Sang Hoon τον περασμένο μήνα.

Με αυτή την απαισιοδοξία που έρχεται από το Suwon της Νότιας Κορέας, οι αναλυτές απάντησαν υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη της Samsung. Τουλάχιστον 25 αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το πού θα έφταναν τα κέρδη της Samsung για το τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα από ό,τι ανέμεναν πολλοί. Τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά περίπου 24% στα 7,2 τρισ. γουόν ($7,1 δισ.) σε επίπεδο τριμήνου, στο τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης κερδών για τον κορεατικό γίγαντα ηλεκτρονικών ειδών, με πωλήσεις περίπου 52 τρισ. γουόν. 34 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν κατά μέσο όρο λειτουργικά κέρδη ύψους 8,1 τρισ. γουόν και πωλήσεις 53,2 τρισ. γουόν.

Ο Mehdi Hosseini, αναλυτής της Susquehanna Financial Group στο Σαν Φρανσίσκο, είχε ήδη υποβαθμίσει τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις του δύο φορές επικαλούμενος τις πιέσεις στην τιμολόγηση από τα κινεζικά brands. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα «ήταν πολύ χειρότερο από αυτό που περιμέναμε», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg. Οι κινεζικές ανταγωνίστριες εταιρείες «είναι πολύ επιθετικές στην τιμολόγηση», πρόσθεσε και αυτό πιέζει τα περιθώρια της Samsung. «Η Samsung έχει μειώσει τις τιμές της αλλά και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό».

Ενώ η Samsung έχει να αντιμετωπίσει δημοφιλή –πλέον- κινεζικά brands όπως η Lenovo (0992:HK), η Coolpad (2369:HK) και η Huawei,, η μεγαλύτερη απειλή μπορεί να προέρχεται από την Xiaomi. Η εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο έχει αποκτήσει μια φανταστική σχέση με τους Κινέζους καταναλωτές.

Μόλις λίγες ημέρες πριν η Samsung ανακοινώσει τα απογοητευτικά της αποτελέσματα, η Xiaomi ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει 26 εκατομμύρια smartphones κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, καταγράφοντας αύξηση από τα 7 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδά της εξακολουθούν να είναι λίγα σε σχέση με αυτά της Samsung –οι Xiaomi εμφάνισε πωλήσεις ύψους 33 δισ. γουάν ($5,3 δισ.) στο εξάμηνο- αλλά σημείωσε άνοδο από τα 13,3 δισ. γουάν. Και η Xiaomi είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη εάν επεκταθεί, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Και αν τα νέα αυτής της εβδομάδας δεν ήταν αρκετά κακά, η Samsung καλείται επίσης να χειριστεί μια τολμηρή επίθεση από συμμορία κλεφτών στη Βραζιλία. Περίπου 20 ληστές εισέβαλαν στο εργοστάσιο της Samsung στο Σάο Πάολο και κρατούσαν ομήρους περίπου 50 εργαζόμενους της Samsung, την ώρα που φόρτωναν σε φορτηγά smartphones, ταμπλέτες και λαπτοπ αξίας περίπου περίπου 6,4 εκατ. δολαρίων. «Το περιστατικό είναι λυπηρό» ανέφερε η Samsung σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η ασφαλιστική θα καλύψει τις απώλειες από την κλοπή. Δυστυχώς για τη Samsung, στη μάχη κατά της Xiaomi και άλλες χαμηλού κόστους κινεζικές εταιρείες, καμία ασφαλιστική δεν θα έρθει να τη σώσει.

Facebook Comments