Θεμελιώδης Πρόβλεψη: Ουδέτερη

Το δολάριο ενισχύθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας καθώς το ευρώ αρχικά υποχώρησε σε χαμηλά πολλών εβδομάδων αν και μια σημαντική αντιστροφή οδήγησε το αμερικανικό νόμισμα χαμηλότερα με τον S&P 500 να ολοκληρώνει την εβδομάδα κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η έλλειψη κατεύθυνσης στην αγορά συναλλάγματος αποδείχτηκε ενοχλητική αν και η επόμενη εβδομάδα υπόσχεται ισχυρή μεταβλητότητα λόγω των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής των FOMC και ΕΚΤ. Μάλιστα και την Παρασκευή αναμένουμε τις καταστάσεις μισθοδοσίας στις ΗΠΑ και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν την κίνηση του δολαρίου για το Μάιο.

Η αγορά περιμένει ότι η FOMC είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει τα επιτόκια ή να προβεί σε συγκεκριμένες προσαρμογές στην τρέχουσα νομισματική πολιτική. Ωστόσο, τα πρόσφατα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία ίσως δείξουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα παραμείνουν προσηλωμένοι στα μέτρα επιθετικής ποσοτικής χαλάρωσης για περισσότερο χρόνο από τον αρχικά αναμενόμενο.

Η αγορά του forex μπορεί να λάβει σήματα από την φανερή στροφή της ρητορικής της Fed αν και οι σημαντικότερες διακυμάνσεις αναμένονται στην απόφαση επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, περίπου το 60% των οικονομολόγων πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Θα επρόκειτο για την πρώτη μείωση από τον περυσινό Ιούλιο και θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης.

Αμφισβητούμε την αξία μιας μείωσης των επιτοκίων καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού του ευρώ (EURIBOR) βρίσκεται κάτω από το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Ο επιθετικός δανεισμός της κεντρικής τράπεζας διατηρεί ευκολότερες τις νομισματικές συνθήκες σε σχέση με την εικόνα που υποδεικνύει το βασικό επιτόκιο. Τα overnight Index Swaps προβλέπουν ότι τα πραγματικά επιτόκια αγοράς θα παραμείνουν τα ίδια. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην υπολογίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει έντονη διαφωνία γύρω από το μέλλον των επιτοκίων της ΕΚΤ και πολλοί προσδοκούν ότι θα προχωρήσει και σε νέα έκτακτα μέτρα στήριξης. Δεδομένης της ανεργίας στην Ευρωζώνη σε υψηλά πολλών δεκαετιών, η πίεση στην ΕΚΤ ενισχύεται.

Ο συνδυασμός της ανακοίνωσης των επιτοκίων από τις FOMC και ΕΚΤ είναι αρκετός για να χαρακτηρίσουμε κρίσιμη την εβδομάδα για το EURUSD και τα ζεύγη του δολαρίου αν και η ανακοίνωση απασχόλησης στις ΗΠΑ είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων. Μια απογοητευτική μέτρηση το Μάρτιο ολοκλήρωσε ένα σερί καλύτερων μετρήσεων από τις εκτιμήσεις, αν και οι επιπτώσεις στην αγορά ήταν περιορισμένες. Τα futures στο ευρω-δολάριο έδειξαν ότι οι προσδοκίες για τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο αν και αυτά τα συμβόλαια διαπραγματεύονται τώρα κοντά στα προ Μαρτίου επίπεδα.

Το ερώτημα είναι απλό: μπορεί να επιβιώσει η ανοδική τάση στο δολάριο αν απογοητεύσουν οι θέσεις απασχόλησης για δεύτερο μήνα; Τα στοιχεία απασχόλησης ADP, ο δείκτης μεταποίησης ISM και η ανακοίνωση της FOMC μπορεί να διαμορφώσουν τις προσδοκίες ενόψει των στοιχείων απασχόλησης της Παρασκευής. Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι σταθερές. Σε 71 αναλυτές, η χαμηλότερη εκτίμηση κάνει λόγο για αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 100.000 και η υψηλότερα για 200.000- με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 150.000.
Αυτό το στενό εύρος αφήνει τεράστια περιθώρια εκπλήξεων και αναμένουμε μεγάλη μεταβλητότητα στο δολάριο.

 

Facebook Comments