Οι επενδυτές απέσυραν περισσότερα χρήματα από τα hedge funds από ό, τι έβαλαν κατά την διάρκεια ολόκληρου του περασμένου μήνα, όταν η τραπεζική κρίση στην Κύπρο προκάλεσε αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο δείκτης του hedge fund SS&C GlobeOp, ο Capital Movement Index, o οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες καθαρές εισροές και εκροές από τα hedge funds, έχασε 1,22% τον Απρίλιο και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Tα επίσημα αυτά στοιχεία είχαν ανάλογη εικόνα με αυτήν που καταγράφει ο δείκτης Forward Redemption Indicator (FRI), ο οποίος επεικονίζει την μηνιαία καταγραφή των πελατών που προειδοποιούν για την απόσυρση των μετρητών τους ως ποσοστό του ενεργητικού υπό διαχείριση. Ο δείκτης αυτός χτύπησε τριμηνιαίο υψηλό τον Μάρτιο λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την κρίση στην Κύπρο.

Ενώ η κρίση ενίσχυσε την έξοδο των κεφαλαίων των επενδυτών από τα hedge funds, οι συνολικές μηνιαίες εισροές αυξήθηκαν το Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει πως τα χρήματα μετακινούνται από τον ένα διαχειριστή κεφαλαίων στον άλλο, αντί να βγαίνουν από το σύνολο της βιομηχανίας των hedge funds.

Oι επενδυτές των hedge funds, οι οποίοι πληρώνουν υψηλές προμήθειες με την ελπίδα ότι τα «στοιχήματά» τους θα υπεραποδόσουν της αγοράς, έχουν δει τα hedge funds να υποαποδίδουν σημαντικά έναντι των χρηματιστηριακών αγορών πρόσφατα.

Το μέσο hedge fund κερδίζει 4,69% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του SS&C GlobeOp Hedge Fund Performance Index ( o οποίος καλύπτει πάνω από το 10% της παγκόσμιας βιομηχανίας των hedge funds), υποαποδίδοντας έντονα έναντι της ανόδου της τάξης του 7,3% του δείκτη βαρόμετρου των διεθνών αγορών, του S&P 500.

Ένας εναλλακτικός δείκτης, ο Eureka Hedge Fund Index, έδειξε πως τα hedge funds κέρδισαν 0,71% τον περασμένο μήνα, έναντι του MSCI World Index, ο οποίος αυξήθηκε 1,76% . Η Eurekahedge επισημάνει πως στο α’ τρίμηνο του 2013 οι εισροές στα hedge funds παγκoσμίως άγγιξαν τα 20 δισεκατομμύρια δολαρία.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments