Η άρνηση των επενδυτών να ακολουθήσουν την τάση της στερλίνας τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες και σε αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα. Τα τεχνικά breakouts, το αδύναμο δολάριο και μια πιο επιθετική στάση από τη ΒΟΕ είναι οι λόγοι της ενίσχυσης του βρετανικού νομίσματος.

Την ίδια ώρα, οι ενδείξεις σχετικά με ένα πιθανό sell off στην αγορά κατοικίας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα. Η στεγαστική πίστη έχει δεχθεί πλήγμα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση και οι νέες αγοραπωλησίες έχουν σημειώσει πτώση. Όλα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει τη Deutsche Bank στην αποδοχή της λάθος πρόβλεψης που είχε κάνει το Μάιο και με την οποία έβλεπε το GBP/USD στο 1,6000. Ως εκ τούτου, κλείνει τη θέση short με απώλειες 1,6%.

Παρόλα αυτά, η DB έχει αποφασίσει να απέχει και από το κλίμα ισχυρής αισιοδοξίας που υπάρχει σχετικά με τη στερλίνα. Η DB εκτιμά ότι μετά την αρχική έκπληξη που προκαλέσει στους επενδυτές η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, πλέον όλες οι εκτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί πλήρως από την ισοτιμία, τόσο όσον αφορά τις οικονομικές εκτιμήσεις όσο και σχετικά με τα επιτόκια. Επίσης, η αντίδραση της ισοτιμίας στην ανακοίνωση των αρνητικών στοιχείων για τη μεταποίηση, μας υπενθύμισε το πόσο ευάλωτη είναι η ισοτιμία σε αρνητικές εκπλήξεις.

Από την πλευρά των flows, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται μια σημαντική μείωση στα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στη βρετανική οικονομία.

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο τη σχέση της ισοτιμίας GBP/USD με τις εκτιμήσεις για το βρετανικό ΑΕΠ.


 

Facebook Comments