Σε αντίθεση με την περίοδο προς της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, αλλά χωρίς να βρίσκεται σε επίπεδα που συμβαδίζουν με την καλή πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

Ο Andrew Milligan, που ηγείται του τομέα στρατηγικής της Standard Life Investments, εξηγεί γιατί καταγράφεται το συγκεκριμένο φαινόμενο και προβλέπει σημαντική αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Milligan επισημαίνει πως το ύψος των deals συνδέεται και με το γεγονός πως αρκετές συμφωνίες γίνονται πλέον σε λελογισμένες αποτιμήσεις. Επιπλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι περισσότερες συμφωνίες γίνονται πλέον με μετρητά, ενώ ο αριθμός των deals συνδέεται άμεσα με τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Οσο ενισχύεται η ρευστότητα, ειδικά στην Ευρώπη, τόσο θα ενισχύεται η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων επισημαίνει.

Ένα άλλο στοιχείο που εξηγεί γιατί ο όγκος των deals είναι περιορισμένος σε σύγκριση με τη χρηματιστηριακή συγκυρία είναι η απουσία μεγάλων συμφωνιών. Όπως εξηγεί ο Andrew Milligan μέχρι σήμερα βλέπουμε πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και απουσιάζουν τα megadeals.

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments