Εξόφληση των οφειλών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους και σε δόσεις που μπορεί να υπερβούν ακόμη και τις 48 φέρνει για τους μικροοφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων η κοινή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η ρύθμιση θα είναι ελκυστική ειδικά για όσους έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ καθώς θα μπορούν να αποπληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής. Δηλαδή ο έφορος θα μπορεί κατά περίπτωση να χορηγεί περισσότερες και μικρότερες δόσεις για αυτή την κατηγορία οφειλετών. Οι δόσεις μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και τις 48 που προβλέπει ο γενικός κανόνας της ρύθμισης «νέα αρχή». Ειδικότερα:

1. Για τους οφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους ή είναι άνεργοι το ύψος της μηνιαίας δόσης θα καθοριστεί ως ποσοστό των μηνιαίων αποδοχών τους.

2. Αντίθετα για όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά η ρύθμιση θα είναι αυστηρότερη καθώς:

    Για χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
    Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών.

3. Η ρύθμιση που «κλείδωσε» θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
    Τα «νέα» χρέη από 1/1/2013 θα υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση» με εξόφληση σε 12 μηνιαίες δόσεις.
    Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση τον πρώτο μήνα. Στη συνέχεια για κάθε μήνα που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων.
    Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων. Το ποσοστό περιορίζεται στο 20% αν γίνει χρήση και των 48 δόσεων.
    Το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέρχεται σε 8,75%.

Εντοκα

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 1,25 δισ. ευρώ προχωρεί αύριο το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η άντληση 2 δισ. ευρώ, με την αποδοχή επιπλέον μη ανταγωνιστικών προσφορών.

Facebook Comments