Η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά οι συνέπειες της κρίσης θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμη. Αυτό διαπιστώνει στην τελευταία ανάλυσή της η JPMorgan, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014 θα είναι στο 0,6% και το 2015 στο 2,9%.

Αναλύοντας τους οικονομικούς δείκτες της Κομισιόν, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς απ ό,τι η Ευρωζώνη στο σύνολό της. Για να διατηρηθεί όμως η τροχιά και να ενισχυθεί η δυναμική της ανάπτυξης θα πρέπει να υπάρξει μικρή χαλάρωση στους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, υποστηρίζει η JPMorgan.

Η τράπεζα εκτιμά πως οι συνέπειες της βαθύτατης ύφεσης, ήτοι η υψηλή ανεργία, το υπέρογκο χρέος και ο αποπληθωρισμός, θα είναι παρούσες στην ελληνική οικονομία για αρκετά χρόνια ακόμη. Όπως σημειώνει, για να μπορέσει να εδραιωθεί η ανάκαμψη, θα πρέπει να ξεπεραστούν ένα ένα τα εμπόδια, να υπάρξουν βελτιώσεις σε νευραλγικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και οι κατασκευές και να στηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος.

Μπορεί η Αθήνα να επιδιώκει νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της, όμως η εξέλιξη αυτή δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πορεία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνεται στην ανάλυση.

Γι αυτούς τους λόγους θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα πρέπει να είναι πιο

Facebook Comments