Σε σημερινή ανάλυση του ο επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της Societe Generale εκθέτει τις απόψεις του για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και του δολαρίου στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ο Kit Juckes αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πριν από περίπου τέσσερις μήνες δεχόμουν αλλεπάλληλα μηνύματα σχετικά με τις επιδράσεις της κρίσης της Κριμαίας στην παγκόσμια οικονομία. Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Ιράκ και της αύξησης του κόστους ενέργειας από μία ενδεχόμενη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου που επανέφεραν το φόβο στις αγορές. Τώρα είναι ένας πορτογαλικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με το όνομα Espirito Santo.

Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι αντιδράσεις της αγοράς ενδέχεται να είναι πανομοιότυπες, sell-off στα χρηματιστήρια και στη συνέχεια ευκαιρίες για τους αγοραστές των ευρωπαϊκών μετοχών και των ευρωπαϊκών τίτλων χρέους.

Η διαφορά με τη κρίση που διαφαίνεται στην Πορτογαλία, είναι ότι η κρίση αυτή δεν υποκινείται από γεωπολιτικούς παράγοντες και ανησυχίες, αλλά από τη γενικότερη εικόνα της πραγματικής οικονομίας στις χώρες του ευρώ που ενδυναμώνει τη πιθανότητα να δούμε ένα νέο σοκ για τις μετοχές των εταιριών στο μέλλον. Παράλληλα, η αντίδραση της αγοράς σε αυτή όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, δείχνει ότι η ρευστότητα υποχωρεί δυναμικά στην αγορά των ομολόγων σε συνθήκες υψηλού κινδύνου.

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να καταπολεμήσουμε τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας που καταγράφονται στις αγορές τη τελευταία περίοδο. Παράλληλα η αγορά του δολαρίου δε φαντάζει μία καλή ιδέα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Με την ανάπτυξη στην Κίνα όμως να υποχωρεί, την απασχόληση στις Η.Π.Α να βελτιώνεται σταδιακά όλο και περισσότερο και με την Ευρώπη να βαλτώνει, θα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τα επόμενα βήματα της Fed όταν ολοκληρωθεί το taper τον Οκτώβριο».
 

Facebook Comments