Θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της; – επώδυνη η κανονικότητα για τους Έλληνες
Τις δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, καθώς οδεύει προς το τέλος των μνημονίων, επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg
Τις δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, καθώς οδεύει προς το τέλος των μνημονίων, επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg
Τις δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, καθώς οδεύει προς το τέλος των μνημονίων, επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg.
Η επικρατούσα πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει σχεδόν τελειώσει στην Ελλάδα καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα μόλις πήρε χρήματα από επενδυτές ομολόγων και η κυβέρνηση λέει στην ευρωζώνη ότι δεν χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, παρά όλα τα δελεαστικά μηνύματα, υπάρχει ο διαρκής «πόνος» για τη βελτίωση των οικονομικών του έθνους μετά από μια οικονομική κατάρρευση που δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν σε χρόνο ειρήνης.
Παρά την επανεξέταση αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί σε όλα, εκτός από δύο, προαπαιτούμενα του πακέτου διάσωσης της, ορισμένοι αξιωματούχοι της Αθήνας και των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική «φροντίδα» ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.
Η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα κομμάτι από αυτό που έχασε. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, η συντριπτική πλειοψηφία για τουλάχιστον έναν χρόνο. Κάποιοι με κορυφαία προσόντα. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες οφείλουν φόρους, ενώ τα μη εισπραχθέντα ποσά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ (123 δισ. δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους, τα οποία αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου της οικονομίας.
«Η κατάσταση επιστρέφει στην ομαλότητα και υπάρχει κάποιο επίπεδο σταθερότητας, αλλά εκκρεμούν ακόμη πολλά» σχολιάζει ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης της Plagton. H πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εξηγεί, είναι πιο δύσκολη και το φορολογικό βάρος ανέρχεται στο 58% των κερδών για την επιχείρησή του.
Λίγοι Έλληνες αναμένουν να επιστρέψουν στις πιο εύκολες μέρες πριν από το 2010. Αλλά πολλοί λένε ότι αυτό που έγινε κανονικό για αυτούς, δεν μπορεί να διαρκέσει, αφότου η οικονομία μειώθηκε κατά 20%. Εχει αποκατασταθεί λιγότερο από 2%.
Το υπερχρεωμένο κράτος έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν από καταβολή τόκων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέρχεται από τη φορολογία.
Facebook Comments