Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι ιταλικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Σε συνέντευξή του στην DW ο ιταλός υπ. Οικονομικών τονίζει ότι στη χειρότερη περίπτωση υπάρχει ζήτημα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Υπογραμμίζει ωστόσο ότι μόλις 6 από τις συνολικά 600 ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες όμως, όπως διαβεβαιώνει, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Αναφερόμενος στην υπόθεση των «κόκκινων δανείων» ο ιταλός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι εξελίσσεται σε happy end, μιας και όπως ισχυρίζεται μέσα στον τελευταίο χρόνο περιορίστηκαν σε μόλις 25% και λόγω των χειρισμών της ιταλικής κυβέρνησης. Προσθέτει μάλιστα ότι η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει τραπεζική κρίση.

Κατά την άποψη του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν οι φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης μετά τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου είναι υπερβολικοί. Έχω ακούσει πολλές φορές αυτό το story, λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών: «Ποτέ όμως δεν έχει συμβεί κάτι. Φυσικά και υπάρχει πρόβλημα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, φυσικά και το δημόσιο χρέος είναι υψηλό. Όμως το χρέος έπαψε να αυξάνεται και αρχίζει πλέον να συρρικνώνεται. Βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή τροχιά. Η συμβολή της Ιταλίας στη σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι σημαντική».

Η Ιταλία θα χρειαστεί χρόνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ωστόσο ότι το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί: «Στο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου η ιταλική βουλή ενέκρινε ικανό αριθμό μεταρρυθμίσεων και τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την εφαρμογή τους. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Στην τελική ευθεία για τις ιταλικές εκλογές ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ακυβερνησίας» μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου. Ελπίζει ότι εν ευθέτω χρόνω θα σχηματιστεί σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση και δηλώνει ότι οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία αποτελούν υπόδειγμα για τους Ιταλούς: «Οι διαδικασίες στη Γερμανία δείχνουν ότι και σε άλλες χώρες παρουσιάζονται δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης. Αναμένω ότι και στην Ιταλία θα χρειαστεί χρόνος. Όμως η χώρα δεν θα πάψει να λειτουργεί. Η Ιταλία έχει αντοχές και θα παραμείνει σταθερή».

Στο ερώτημα της DW αν κοιμάται ήσυχος ενόψει τις κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης σε λίγες μέρες απαντά ότι «υπάρχουν άλλα ζητήματα που δεν με αφήνουν να κοιμηθώ». Και ποια είναι αυτά ρωτά η δημοσιογράφος: «Οι επιδόσεις της ποδοσφαιρικής μου ομάδας» (σσ. ο Πάντοαν είναι λάτρης της Ρόμα).

Facebook Comments