Σε συνέχεια του δελτίου που έστειλε η JPMorgan την Παρασκευή στους επενδυτές της όπου ανέλυε τα σημαντικότερα σημεία σχετικά με τη τεχνική εικόνα του ζεύγους, επανήλθε με τα βασικότερα σενάρια σχετικά με την θεμελιώδη εικόνα των δύο νομισμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

« Παρόλο που το EUR/USD βρίσκεται τέσσερα cents κάτω από τα υψηλά 2014, πολλοί αναρωτιούνται γιατί το ζεύγος δε κινείται χαμηλότερα μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου.

Μία γρήγορη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν ενδυναμώνουν σε σημαντικό βαθμό τη νομισματική χαλάρωση στην Ευρωζώνη. Τα συμβατικά μέτρα περικοπής των επιτοκίων προσφέρουν λίγα όταν τα επιτόκια ΕΟΝΙΑ βρίσκονται κοντά στη ζώνη του μηδέν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα δύο πρώτα TLTROs τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο μπορεί να έχουν μειωμένη επίδραση στην οικονομία πριν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από τα stress tests των τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέταρτο τρίμηνο.

Για την ώρα, πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που πήρε η ΕΚΤ μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να επαναφέρει τις χώρες του ευρώ στους στόχους που έχουν τεθεί από το 2015.

Το 1.3000 στόχο που έχουμε για το ζεύγος μέχρι το τέλος του έτους στηρίζεται στη παραδοχή ότι το επιτόκιο του διετούς ομολόγου των Η.Π.Α θα φτάσει στο 0.9% και η ευαισθησία του ευρώ στα επιτόκια ιστορικά τραβάει το ευρώ σαν μαγνήτης. Τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι μας θα πρέπει τα επιτόκια των US Treasuries να κινηθούν υψηλότερα εάν οι δείκτες beta παραμείνουν ως έχουν.

Πιθανότατα τα πλεονάσματα που εμφανίζει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο βασικό ισοζύγιο και στις εισροές κεφαλαίων ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την ανθεκτικότητα του ευρώ. Με την Ευρωζώνη όμως να έχει μείνει πίσω στον οικονομικό κύκλο σε σχέση με τις Η.Π.Α πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα θα αναδιαταχθεί εάν τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων κινηθούν υψηλότερα».

Facebook Comments