Νέο SOS για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας στέλλει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποιώντας για τους αυξημένους κινδύνους εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Σε 39σελιδο credit outlook,με τίτλο «Credit Implications of current events» και αναφερόμενος στην Κύπρο, ο οίκος τονίζει ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο αφήνει άλυτους θεμελιακούς κινδύνους φερεγγυότητας

Τονίζεται ότι παρά την ανακούφιση από τις πιέσεις ρευστότητας, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

«Η επίτευξη βιώσιμου χρέους θα απαιτήσει πιθανότητα απαιτήσει πρόσθετη επίσημη στήριξη ή αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους και ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το ρίσκο της χρεοκοπίας και της εξόδου της ευρωζώνης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια», τονίζεται.

Όπως αναφέρεται, το μνημόνιο, που καλύπτει τα έτη 2013-17, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές, χρηματοοικονομικές και διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ειδικότερα ο στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιτευχθεί δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης που προβλέπει το μνημόνιο και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3% το 2017 και 4% το 2018 προκειμένου να τεθεί το χρέος της χώρας σε μια σταθερά πτωτική πορεία, θα είναι εξαιρετικά γεμάτο προκλήσεις έργο.

Σύμφωνα με τους Moody’s, οι κυβερνητικές δαπάνες της Κύπρου δεν είναι ευέλικτες, περιορίζοντας τη δημοσιονομική εξυγίανση. Οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα και των κοινωνικών επιδομάτων, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα δύο τρίτα των κυβερνητικών δαπανών, θα απαιτήσουν βαθιές και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και εν τω μέσω της ανόδου της ανεργίας, θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες παροχές.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της Κύπρου θα αντιμετωπίσει σοβαρές στρεβλώσεις στα επόμενα χρόνια, με το ονομαστικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται τουλάχιστον 12% μέχρι το 2015. Η αναμενόμενη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος που προβλέπεται από το πρόγραμμα στήριξης, και η οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, μειώνει τη συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι πιθανές αποκλίσεις στα κυβερνητικά έσοδα και τις κοινωνικές παροχές, αυξάνουν σημαντικά το ρίσκο εκτέλεσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επιπρόσθετα η ζημιά που προκλήθηκε στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η αβεβαιότητα για τους μελλοντικούς μοχλούς ανάπτυξης, θα συνεχίσουν να υπονομεύουν την οικονομική δυναμική αυξάνοντας την ευάλωτη θέση του κράτους σε ενδεχόμενα σοκ.

Αναφέρεται επίσης ότι το βασικό σενάριο του οίκου, περιλαμβάνει συνεχή αύξηση του δημοσίου χρέους μέχρι το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κορυφωθεί το 2014 προτού υποχωρήσει.

Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις που περιλαμβάνουν χαμηλά επιτόκια, υπογραμμίζεται ότι το απίθανο επίτευγμα πρωτογενών πλεονασμάτων και ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη, η πορεία του κυπριακού χρέους δεν εμφανίζει κάποια σημαντική αντιστροφή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιορίζοντας σημαντικά την πιθανότητα επίτευξης του στόχου για το δημόσιο χρέος στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Facebook Comments