Χαρδούβελης-Τρόικα: Ραντεβού το Σεπτέμβρη

MarketNews

Χαρδούβελης-Τρόικα: Ραντεβού το Σεπτέμβρη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Για τον Σεπτέμβρη ανανέωσε το ραντεβού του με τους επικεφαλής της τρόικας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αποφασίστηκε να αρχίσει τότε η επόμενη αναθεώρηση του μνημονίου, η οποία θα συνδεθεί και με τη νέα διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

«Υπάρχει μία λίστα με θέματα που θα πρέπει να επισπεύσουμε και ο Αύγουστος θα είναι μήνας σκληρής δουλειάς για εμάς», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την πρωινή συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αποκάλυψε, μάλιστα, πως ο υπουργός Οικονομικών είπε, αστειευόμενος, προς τους εκπροσώπους των δανειστών ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα. Να έχουμε ανταπόκριση, να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι "αμερικανικός Αύγουστος"».

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε την ολιγοήμερη επίσκεψη της τρόικας ως «εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση» και σημείωσε πως δεν υπήρξαν τριβές και η συζήτηση ήταν φιλικότατη. «Ήθελαν να έχουν μία αντίληψη για το πού βρισκόμαστε και συζητήσαμε την πορεία του Προγράμματος», ανέφερε.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τώρα για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα, τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Πάντως, για την ελληνική πλευρά το κύριο «όπλο» της απέναντι στους δανειστές θεωρείται η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία δίνει τη δυνατότητα να τεθούν προς την τρόικα ζητήματα ελάφρυνσης των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς εάν τον Σεπτέμβριο θα τεθεί και το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, απάντησε «έχουμε καιρό να τα πούμε ξανά».

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν η τρόικα έθεσε ως «αγκάθια» τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια (π.χ. ένστολοι), δήλωσε λακωνικά «είδαμε όλη τη γκάμα των θεμάτων».

Σημειώνεται ότι, ίσως και αύριο, ενδέχεται να υπάρξει ανακοίνωση της τρόικας για την ολοκλήρωση της μίνι αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.