Με τον χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά ενόψει της συνεδρίασης του Εurogroup την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου, αλλά και σε συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της αβεβαιότητας, συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες σύγκλισης των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο πλαίσιο του Βrussels Group.

Στις συζητήσεις αυτές, που ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζονται, μπορεί να διαπιστώνεται πρόοδος, ωστόσο δεν είναι μέχρι στιγμής τέτοια που να δημιουργεί θετικές προσδοκίες ενόψει της Δευτέρας. Πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά καθιστώντας προβληματική μια μεγάλη σύγκλιση μέχρι το Εurogroup.

Βρυξέλλες: απόλυτη ανάγκη για άμεση επίτευξη συμφωνίας

Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει κατεβάσει η ίδια τον πήχη, επιζητώντας, όπως δήλωσε και χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, την καταγραφή από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης της προόδου στο Βrussels Group. Ωστόσο, ακόμη κι αν γίνει η καταγραφή αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πρόοδος θα είναι τέτοια που θα οδηγούσε σε μια άμεση παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω της ΕΚΤ και της αύξησης του ποσού των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων που γίνονται τόσο σε τεχνικό επίπεδο στο Βrussels Group, οσο και σε πολιτικό με τις συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με ευρωπαίους αξιωματούχους και εταίρους.

Αυτό που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους στις Βρυξέλλες -και είπε και χθες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί- είναι ότι είναι απόλυτη ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία προκειμένου η ελληνική οικονομία, που επιδεινώθηκε ραγδαία τους τελευταίους τρεις μήνες, να επανέλθει σε τροχιά.

Facebook Comments