Μετά τις αποκαλύψεις για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις αλλά και τη δράση πρακτόρων εντός της χώρας, εξετάζεται πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο της σύνταξης σημαντικών και απόρρητων εγγράφων, με γραφομηχανές.

Η αποκάλυψη έγινε από τον επικεφαλής της έρευνας που διεξάγει η γερμανική Βουλή για τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Πάτρικ Σένσμπουργκ, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Morgenmagazin, όταν μεταξύ σοβαρού και αστείου, ρωτήθηκε για το αν σκέφτονται τη χρήση γραφομηχανών.

Τότε, ο κ. Σένσμπουργκ απάντησε: «Για να σας πω την αλήθεια ναι, και ούτε καν ηλεκτρονικά μοντέλα». «Αλήθεια;», ρώτησε έκπληκτος ο δημοσιογράφος, με τον Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή να απαντά: «Ναι, δεν αστειεύομαι».

Προσέθεσε μάλιστα πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην ερευνητική επιτροπή σκέφτονται να σταματήσουν γενικότερα να χρησιμοποιούν e-mail.

Και όλα αυτά, στον απόηχο της απέλασης του σταθμάρχη της CIA στη Γερμανία, την προηγούμενη βδομάδα, μετά την αποκάλυψη πως ένας πράκτορας στην ομοσπονδιακή υπηρεσία της χώρας εργαζόταν ως διπλός πράκτορας, προωθώντας έγγραφα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι και στη Ρωσσία -μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν- η FSO, μία από τις υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας, αποφάσισε να αγοράσει γραφομηχανές για τη δακτυλογράφηση των απόρρητων εγγράφων. Η υπηρεσία Τύπου της FSO αρνήθηκε να σχολιάσει τότε την είδηση, ωστόσο τόσο οι μυστικές υπηρεσίες, όσο και το υπουργείο Άμυνας, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γραφομηχανές.

 

Facebook Comments