Μεγάλο πλήγμα φαίνεται να υπέστη η Cyta από την απόφαση του Eurogroup. Ο οργανισμός, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Γιώργος Κουφάρης, είχε τραπεζικά διαθέσιμα €42 εκ. στην τράπεζα Κύπρου και €14 εκ. στη Λαϊκή Τράπεζα. Συνολικά €750 εκ. που αφορά τα σχέδια Συντάξεως της Cyta έγινε διασπορά σε διάφορες τράπεζες.

Από το ταμείο συντάξεων της Cyta €72 εκ. βρίσκονταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου και €84 εκ. στη Λαϊκή ενώ €28 εκ. επενδύθηκαν σε τραπεζικά αξιόγραφα στις Τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.

Άλλα €20 εκ. τα οποία ήταν ρευστοποίηση της εγγυητικής της κυβέρνησης για το θέμα του Lefko έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι διαπιστώνεται μείωση των εσόδων αλλά και των δαπανών του οργανισμού, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός είχε ετοιμαστεί πριν τις εξελίξεις του περασμένου Μάρτη και πιθανόν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα δεδομένα.

Σημείωσε, επίσης ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό για την κάλυψη των ζημιών στο ταμείο συντάξεων της Cyta, τόσο για τις καταθέσεις, όσο και τα ποσά που χάθηκαν από επενδύσεις σε μετοχές και αξιόγραφα τραπεζών.

Σχέδια για μείωση κόστους

Σύμφωνα με τον κ. Κιττή, η Cyta προχωρά στην ετοιμασία νέων επιχειρησιακών σχεδίων προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα με στόχο τη μείωση του κόστους η οποία θα επιτρέψει την προσφορά χαμηλότερων τιμών για να επιτευχθεί η συγκράτηση πελατών και εσόδων.

Σημείωσε ότι οι ενέργειες για μείωση του κόστους περιλαμβάνουν μείωση του κόστους του προσωπικού, συμπληρώνοντας ότι στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε κονδύλι ύψους €9,5 εκ. το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αποχώρηση προσωπικού.

Αποκάλυψε, ταυτόχρονα ότι γίνονται σκέψεις για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της Cyta , αφού προηγουμένως προηγηθεί διάλογος με τις συντεχνίες .

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Άριστος Ριρής, σημείωσε, ότι με τα €9,5 εκ. θα καλυφθούν πέραν των 120 αφυπηρετήσεων, προσθέτοντας ότι για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν θα επιλεγεί ωρομίσθιο προσωπικό με χαμηλότερες κλίμακες και με μειωμένα επιδόματα.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι υπάρχει μικρή μείωση στα έσοδα από της κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα στις κλήσεις εξωτερικού.

Κερδοφόρα η Cyta Hellas το 2013

Κερδοφόρα αναμένεται να καταστεί το 2013 η Cyta Hellas σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Στάθη Κιττή.

Το μεγαλύτερο μέρος, είπε των βασικών επενδύσεων έχει ολοκληρωθεί και τα έργα επέκτασης του οπτικού δικτύου τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν κατάληξη του συνολικού σχεδιασμού και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 3 χρόνια.

Σημείωσε, ότι νέες επενδύσεις πραγματοποιούνται σε μικρότερη κλίμακα και σε στοχευμένα έργα.

«Με τις πρώτες ενδείξεις του 2013», είπε, «φαίνεται να εδραιώνεται η λειτουργική κερδοφορία και προβλέπεται ότι πρώτη χρήση με EBITDA θετικό για το σύνολο του έτους θα είναι το 2013», προσθέτοντας ότι «ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2012 ξεπέρασε τα €90 εκ. από €55 εκ. το 2011 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 63%».

Τόνισε, παράλληλα ότι η Cyta Hellas δεν έχει σήμερα ανάγκη από οικονομική ενίσχυση για νέες επενδύσεις αφού ολοκληρώνονται τα κατασκευαστικά έργα τηλεπικοινωνιακής υποδομής, ωστόσο, σημείωσε υπάρχει ανάγκη για να στηριχθεί η εταιρεία σε κεφάλαιο κίνησης για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες κόστους απόκτησης πελατών της κινητής τηλεφωνίας αλλά και στις ανάγκες για τις απαραίτητες δαπάνες απόκτησης μεγάλων επιχειρηματικών πελατών όπως είναι η αρχική χρηματοδότηση των έργων και η έκδοση εγγυητικών επιστολών.

Το 2012, σύμφωνα με τον κ. Κιττή, το πλεόνασμα μετά την φορολογία από τις εργασίες της Cyta αναμένεται να ανέλθει στα €61 εκ. σε σύγκριση με €73 εκ. το 2011 και €66 εκ. που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό.

Τους τράβηξε το αυτί ο ρυθμιστής

Αξίζει να σημειωθεί, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Cyta ότι ο αρμόδιος Ρυθμιστής απέστειλε επιστολή στον Οργανισμό σχετικά με τις μειώσεις των τελών εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κιττή, ο ρυθμιστής, τους υπέδειξε την ίδια πρακτική των μειώσεων που ακολουθεί ο οργανισμός για τους καταναλωτές να την εφαρμόσουν και για τις ανταγωνίστριες εταιρείες της Cyta.

Facebook Comments