Η πολιτική της ακραίας λιτότητας στη χώρα-πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα, που παράγει ύφεση, ανεργία, λουκέτα, ανισότητες και περικοπές στα εισοδήματα, εφαρμόζεται μέσω του εξευτελισμού της δημοκρατίας. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιδιώκουν να γκρεμίσουν τα πάντα πριν αποχωρήσουν, πράγμα που θα συμβεί πολύ σύντομα.

Τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη «μικρή ΔΕΗ» είναι το κύκνειο άσμα μιας αποτυχημένης και επικίνδυνης κυβέρνησης, που επιδιώκει να τα «περάσει» σε θερινό τμήμα της Βουλής, με επιλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με πατέντες χουντικής κοπής, όπως η πολιτική επιστράτευση.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν αυτήν την πολιτική, συρρικνώθηκαν από το πάλαι ποτέ 80 – 85%, στο 30% στις τελευταίες εκλογές. Επειδή δε είναι πιθανές οι εκλογές το φθινόπωρο, άρχισε το παιχνίδι της διγλωσσίας: Άλλα λέει ο «σκληρός» Χαρδούβελης, άλλα ο «αντιμνημονιακός» (!) Σαμαράς.

Ωστόσο η πικρή εμπειρία υπαγορεύει ότι στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Τρόικα. Γίνεται κοινή συνείδηση ότι όποιος θέλει διαπραγμάτευση που θα έχει σαν αποτέλεσμα η Τρόικα να κάνει πίσω ή να φύγει, ζητά άλλη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των πολιτών έχει εγκαταλείψει τη θέση περί εξάντλησης της τετραετίας και θέλει εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες.

Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο. Η χώρα χρειάζεται νέα πρόσωπα και νέες πολιτικές δυνάμεις, με σχέδιο για την μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη, δίκαιη φορολογία και περικοπές από εκεί όπου υπάρχει συσσωρευμένος και ανεξέλεγκτος πλούτος κι όχι περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι πολύ σοβαρό θέμα ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, η μόνη χώρα που ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί τα εμβάσματα όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν σε μια σαφή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις τάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Εντούτοις, η διευρυνόμενη πρωτιά και η διευρυνόμενη παράσταση νίκης, όπως και η βελτίωση της εικόνας του Αλ. Τσίπρα, απαιτούν από εμάς σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, εξωστρέφεια, πειστικότητα και συνοχή. Για να μετατρέψουμε αυτή την πρωτιά σε ένα ρεύμα νίκης αλλά κυρίως για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών που περιμένουν από μας να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται.

Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, που είναι στόχος δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος. Ωστόσο, με ή χωρίς αυτοδυναμία, αλλά πάντα με βάση το πρόγραμμά μας, θα επιδιώξουμε συνεργασίες σε Βουλή και κοινωνία. Το θέμα «με ποιους», το κρίνουν πάντα και παντού οι πολίτες. Αυτοί θα αποφασίσουν ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και με ποια δύναμη. Το βέβαιο είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών, τότε η κυβέρνηση που θα κληθεί να συγκροτήσει, θα πρέπει να γίνει με κορμό το πρόγραμμα και την πολιτική του.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ είναι απτό δείγμα της πολιτικής μας, να επεξεργαζόμαστε ένα συγκεκριμένο στόχο (εν προκειμένω να σταματήσει το ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας) και να καλούμε όσους συμφωνούν με αυτόν, να δουλέψουμε μαζί. Αυτό ενοχλεί και φοβίζει το κατεστημένο, που θα μας ήθελε απομονωμένους, χωρίς συνομιλητές, χωρίς συμμάχους. Εμείς αντιθέτως, θέτουμε ριζοσπαστικούς στόχους και γύρω από αυτούς αναζητούμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες.

Ολοένα και περισσότερα πράγματα αποφασίζονται πριν από εμάς για εμάς στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η ελληνική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η μετοχή της Ελλάδας βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά και η μετατροπή της σε αποικία χρέους εγείρει σοβαρά θέματα κυριαρχίας.

Οι ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών είναι τεράστιες. Όμως, ολοένα και περισσότεροι ομολογούν ότι το πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι αποτυχημένο και ότι η Τρόικα στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά και δρα εκτός του πλαισίου των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Επομένως χρειάζεται πάρα πολλή και σκληρή δουλειά για ν’ αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη και συστηματική διεκδίκηση για ν’ αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται. Άλλη μια απόδειξη για το πόσο χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση στη χώρα μας.

Για τον προοδευτικό κόσμο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ελπίδα. Αλλά και στον κόσμο του Κοινοτικού κατεστημένου, μετά τη μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ολοένα και περισσότεροι αποδέχονται την ιδέα ότι μπορεί η αυριανή κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα (χάρη και στην παρουσία του Τσίπρα στην καμπάνια για την προεδρία της Κομισιόν) καταλαβαίνουν ότι είμαστε μια αριστερή φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει ν’ αλλάξει πολλά, με κορυφαία διεκδίκηση, ένα ευρωπαϊκό «New Deal» που θα θέτει τέρμα στη λιτότητα, θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και θα προβλέπει την αντιμετώπιση του πανευρωπαϊκού προβλήματος του χρέους μέσω της αμοιβαιοποίησής του.

Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή διάσταση της μάχης που θα δώσουμε και στην οποία έχω στρατευτεί από την θέση του Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβούλιου.

Facebook Comments