Ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Κύπρου, για τη διάθεση του εκδοθέντος κεφαλαίου €1 δισ., με τη διεύθυνση της Τράπεζας να αισιοδοξεί ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί.

Δεκατέσσερις μήνες μετά τις δραματικές αποφάσεις του Eurogroup και τις επώδυνες αποφάσεις για τους ανασφάλιστους καταθέτες της, η BOCY επιδιώκει να αυξήσει τα βασικά της κεφάλαια από 10,6% σε 15%.

Τα μηνύματα που λαμβάνει η τράπεζα από τα road shows και τα διάφορα ταμεία που κατά καιρούς έκαναν κρούσεις στην Αγία Παρασκευή είναι αρκετά θετικά, παρά τον προβληματισμό που δημιούργησαν την περασμένη βδομάδα οι εξελίξεις με την πορτογαλική Espirito Santo.

Οι διαδικασίες των road shows εξελίσσονται ομαλά και όπως αφήνεται να διαρρεύσει από το ΔΣ της BOCY, έχει επιδειχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από hedge funds, τραπεζικούς οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες και υφιστάμενους μετόχους.

Το κρίσιμο ερώτημα που αιωρείται είναι η τιμή διάθεσης της μετοχής της τράπεζας. Η τιμή της μετοχής, όπως τονίζει η διοίκηση, αναμένεται να καθοριστεί από την αγορά και με βάση το ενδιαφέρον που θα καταγραφεί στο βιβλίο προσφορών.

Η μετοχή της Τράπεζας βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης από το Μάρτιο του 2013, όταν αποφασίστηκε το bail-in των ανασφάλιστων καταθετών της.

Είναι βέβαιο ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα αλλάξει και η δομή του μετοχολογίου της Τράπεζας Κύπρου.

Μεγαλύτερος μέτοχος της BOCY είναι σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα με 18%, το οποίο διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα. Την πλειοψηφία των μετοχών έχουν ρώσοι ανασφάλιστοι καταθέτες, που συνήθως συγκεντρώνουν μόνο το 8-9% των πληρεξουσίων για σκοπούς συνελεύσεων. Συμμετοχή κοντά στο 4% έχει και το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει σε τρεις φάσεις παρέχοντας το δικαίωμα και στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας να συμμετέχουν αν και εφόσον το επιθυμούν, με κατώτατο ποσό όμως τις €100 χιλ.

 

Facebook Comments