Έχουν πέσει τα φτερά της αγοράς μετά τον καταιγισμό πληροφοριών ότι στενεύουν τα περιθώρια για την Εθνική και τη Eurobank προκειμένου να συγκεντρώσουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η διοίκηση της ΕΤΕ, όσο και της Eurobank διαπιστώνουν ότι κανένας ξένος ανάδοχος δεν αναλαμβάνει τις αυξήσεις κεφαλαίου, τη στιγμή που Alpha και Πειραιώς φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, να έχουν καταφύγει σε ξένα σχήματα αναδοχής από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα οποία είναι πρόθυμα να καλύψουν και τα αδιάθετα κομμάτια της αύξησης. Ειδικά, η ανάληψη της κάλυψης των αδιάθετων μετοχών είναι και το πιο σημαντικό, υποστηρίζουν Έλληνες διαχειριστές, που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο οι αυξήσεις κεφαλαίου αναμένεται ότι θα εξασφαλιστούν.

 

Μάλιστα, Έλληνες διαχειριστές, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για μεγάλα εφοπλιστικά ονόματα που φέρονται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου, περνούν στην αντεπίθεση και ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών που μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν p/bv (τιμή προς λογιστική αξία) κοντά στη μονάδα και όχι δύο και τρεις φορές φορές πιο πάνω, όταν είναι γνωστό ότι το αντίστοιχο μέγεθος για την BNP Paribas διαμορφώνεται μόλις σε 0,75.

Eurobank

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η διοίκηση της Eurobank δίνει την αίσθηση ότι επειδή τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά, δεν προτίθεται να κάνει κάτι περισσότερο από τις δυνατότητές της, επιλέγοντας ως στρατηγική επιλογή την ένταξη της τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιλογή, που μπορεί να σημαίνει ότι η τράπεζα θα ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον από την προσάρτηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου, με σκοπό την πώλησή της ως πακέτο.

Και όχι μόνο αυτό. Από την πλευρά της MIG, στην οποία έγινε κρούση, παρά τις διαψεύσεις, διατυπώνεται η άποψη ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση, αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί η αύξηση κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, σύμφωνα με την αγορά, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την επιστολή που θα αποστείλει η Eurobank στο ΤΧΣ, στην οποία θα αναφέρει τι ενέργειες έχει κάνει για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.


ETE

Από την Εθνική, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, εκφράζεται αισιοδοξία, αν και η διοίκηση της τράπεζας είναι αντιμέτωπη με κορυφαία διλήμματα, όπως το αν συμφέρει να χάσει μέρος της μελλοντικής κερδοφορίας της Finansbank, εφόσον αποφασιστεί η διάθεση ποσοστού της τάξης του 20%. Σημειωτέον, ότι την περίοδο αυτή, η Τούρκικη θυγατρική είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό συμβάλει στη βελτίωση των μεγεθών της Εθνικής. Αν πουληθεί, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει στις επόμενες χρήσεις, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Οι μετοχές των δύο τραπεζών κατέγραψαν χθες μεγάλες απώλειες, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 21,14%, στην τιμή των 0,276 ευρώ και της Εθνικής 17,05%, στα 0,535 ευρώ και μεγάλους όγκους 2,9 εκατ. τεμάχια και 11,9 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

Σημειωτέον, ότι κάποια στελέχη τόσο της ΕΤΕ, όσο και της Eurobank, διατυπώνουν την άποψη ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να γίνει εκ νέου προσπάθεια «συγχώνευσης».


Αναλυτές

Με τις τρέχουσες ενδείξεις, θα αποτελέσει θετική έκπληξη η επέκταση της ανοδικής κίνησης – βραχυπρόθεσμα – υψηλότερα των 975μ. αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη.

Για την τρέχουσα εβδομάδα η χρηματιστηριακή διατηρεί την άποψη ότι θα αποτελέσει θετική έκπληξη η υπέρβαση της επόμενης αντίστασης των 975μ χωρίς να προηγηθεί μια παλινδρόμηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν τελικά ο ΓΔ κινηθεί θετικότερα του αναμενόμενου, οι αντιστάσεις εντοπίζονται διαδοχικά στις 975μ, 1.019μ και 1.052μ, αναφέρει η Εμπορική.

 

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Solidus Sec. κ. Στρ. Πολυχρονέας, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το διάστημα που μεσολαβεί ως τα τέλη Μαΐου, κατά το οποίο θα ζητηθούν από την Αγορά 2 δισ. ευρώ ενώ θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και τα οικονομικά στοιχεία του α΄3μήνου του 2013. Η άντληση ρευστότητας από την Αγορά και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, θα διατηρήσει την επιφυλακτικότητα και το κλίμα επιλεκτικών ρευστοποιήσεων. Αν οι κινήσεις ανεύρεσης ρευστότητας δεν βρουν αντίβαρο στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση του Δείκτη προς το επίπεδο των 817 μονάδων.

O υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει πως, έως το τέλος Μαϊου θα είναι γνωστό ποιές Τράπεζες θα “αγοράσουν επιπλέον χρόνο” ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές και ποιες θα βρεθούν κάτω από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην δεύτερη περίπτωση οι εξελίξεις θα έχουν συνέχεια αφού σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου το ΤΧΣ θα μπορεί να βγάλει σε πώληση το 25% των μετοχών που θα αποκτήσει πολύ νωρίτερα από ότι προβλέπεται στην περίπτωση που οι ιδιώτες μέτοχοι συγκεντρώσουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων.

Facebook Comments