Αν σκεφτήκατε ότι η «βουτιά» στο χρυσό την περασμένη Παρασκευή ήταν αξιόλογη, τότε η κατάρρευση κατά 9% στην τιμή spot του χρυσού κατά τη χθεσινή ημέρα, άφησε τους περισσότερους άναυδους.

Σε ποσοστιαία βάση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του πολύτιμου μετάλλου σε τρεις δεκαετίες και αυτή η κίνηση ήταν απρόβλεπτη. Αν το θέσουμε αλλιώς, ο χρυσός έχασε πάνω από το ένα έβδομο της αξίας του σε δύο ημέρες διαπραγμάτευσης. Το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής εξαρτάται από δύο παράγοντες: το βαθμό πανικού πίσω από τις αλλαγές στις τοποθετήσεις και τους θεμελιώδεις παράγοντες που θα στηρίξουν ή όχι αυτή την πτώση. Προς το παρόν, αυτό που παρατηρούμε είναι μια άτακτη μεταβολή τοποθετήσεων και μια θεματική στροφή που απομακρύνει τα προς επένδυση κεφάλαια.

Το κύμα ρευστοποιήσεων φαίνεται ότι ξεκίνησε με μεγάλες εντολές πώλησης (με θεσμική έκθεση) από την περασμένη Παρασκευή. Αυτή η πίεση έσπρωξε σε χαμηλά επίπεδα την τιμή κάτω από το εύρος των $1.525-$1.500, το οποίο λειτούργησε ως στήριξη για την αγορά για πάνω από 18 μήνες. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα stops και οι short εντολές εισόδου σημειώθηκαν κάτω από την παραπάνω ζώνη στήριξης.

Με τον όγκο στα futures να ξεπενρά τα 700.000 συμβόλαια στο CME, η ροή στη συνέχεια της κίνησης τη Δευτέρα ήταν κατά 50% μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επενδυτές επιφυλάχτηκαν να βγουν από την αγορά του χρυσού την Παρασκευή, το έπραξαν σε κατάσταση πανικού τη Δευτέρα. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η κίνηση εκτιμούμε ότι θα εξασθενίσει σύντομα. Οι μαζικές και μακροπρόθεσμες ρευστοποιήσεις συμβαίνουν όταν η αξία του χρυσού έχει πληγεί. Με δεδομένο το παραπάνω, η ακραία μεταβλητότητα ανατρέπει την ελκυστικότητα ενός asset που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο πλούτου και ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό.

 

John Kicklighter, Currency Strategist                                                                    

Facebook Comments