Επιστολές προς όλους τους υπουργούς των οποίων το χαρτοφυλάκιο έχει σχέση με της μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, απέστειλε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις ανά υπουργείο αναφορικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και σχετικά με τις βασικότερες από τις περίπου 600 μνημονιακές δράσεις, οι οποίες εκκρεμούν από την άνοιξη.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες έως τις 15 Σεπτεμβρίου και πριν από την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων χρειάζεται να γίνει το συντομότερο δυνατο, καθώς αυτά συνδέονται με τη 2η υπόδόση του 1 δισ. ευρώ και με τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και τις επόμενες 55 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που έμειναν μετά την τελευταία μίνιαξιολόγηση της τρόικας.

Οπότε, συμπληρώνουν, δύναται ο φθινοπωρινός έλεγχος να διαρκέσει 20 ημέρες ή το πολύ έναν μήνα. Στόχος είναι υπουργός Οικονομικών να μεταβεί στις Βρυξέλλες, για το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, με μια τουλάχιστον κατ αρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις για μια νέα διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Facebook Comments