Ιταλοί δικαστές διέταξαν την κατάσχεση πόρων η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1,8 δισεκατ. ευρώ στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη απάτη σε βάρος της τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, δήλωσαν εισαγγελείς σήμερα.

Σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς διευκρινίζουν ότι η κατάσχεση πόρων αφορά την Banca Nomura International, θυγατρική της ιαπωνικής Nomura International στο Μιλάνο.

Οι εισαγγελείς προσθέτουν ότι η κατάσχεση των πόρων της Νομούρα αναλύεται σε 88 εκατ. ευρώ αδήλωτων προμηθειών τις οποίες έλαβε η ιαπωνική τράπεζα και 1,7 δισεκατ. ευρώ που η Μόντε Πάσκι είχε τοποθετήσει στην ιαπωνική τράπεζα ως εγγύηση για να λάβει ένα δάνειο.

Μικρότερα ποσά επρόκειτο να κατασχεθούν από τον πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της MPS, Τζουζέπε Μούσαρι, τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Αντόνιο Βίνι και τον πρώην επικεφαλής του χρηματιστικού τομέα της τράπεζας Τζαν Λούκα Μπαλντασάρι.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές στη Σιένα, η έρευνα αφορά τις ζημιές που σχετίζονται με τις ζημίες της τράπεζας Μόντε Πάσκι από ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις σε παράγωγα που έκανε η προηγούμενη διοίκησή της.

Η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Ιταλίας —και αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο— αντιμετωπίζει έρευνες των αρχών τόσο για τις ζημιές της από τις συναλλαγές της με παράγωγα, όσο και για την ιδιαίτερα ακριβή εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Banca Antonveneta, το 2007.

Προς το παρόν ούτε η Νομούρα, ούτε ο Μούσαρι ή ο Βίνι έχουν σχολιάσει την εξέλιξη.

Νωρίτερα σήμερα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας της Guardia di Finanza επισκέφθηκαν τα γραφεία της Τράπεζας της Ιταλίας στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την Μόντε Πάσκι, σύμφωνα με ένα πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για την πορεία της έρευνας.

Ούτε η Τράπεζα της Ιταλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, ούτε η Μόντε Πάσκι έκαναν κάποιο σχόλιο.

Facebook Comments