Οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα είναι «τόσο όσο». Δύο είναι οι ειδήσεις  αυτών των αλλαγών: η είσοδος του Φώτη Κουβέλη  και η υπουργοποίηση του Γιάννη Δραγασάκη.

Η είσοδος του Φώτη Κουβέλη και μάλιστα στην θέση του αναπλ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα, σηματοδοτεί την απεύθυνση της κυβέρνησης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. 

Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον πιστέψουμε. Κι επειδή τα «στρώματα» στα οποία απευθύνεται πλέον ο Φώτης Κουβέλης μάλλον  αθροίζονται στους τοίχους της οικίας και των σπιτιών συγγενών, συνεργατών και φίλων του, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το «ευρύτερο στρώμα» αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του κ. Κουβέλη με άλλα λόγια στην κυβέρνηση έχει ένα πρώτο μήνυμα προς το κομματικό ακροατήριο. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει στο κόμμα, ότι περιορίζεται η άντληση κυβερνητικών στελεχών από το κόμμα. Εξαιρέσεις όπως του σεμνού και αποτελεσματικού στο τιμόνι του ΣΕΠΕ Νάσου Ηλιόπουλου, απλά επιβεβαιώνουν το κανόνα. Η τοποθέτηση Κουβέλη είναι μια μικρή δόση κεντροαριστερής μετριοπάθειας, στην ολοένα και δεξιότερη ρότα του κ. Τσίπρα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στην θέση που απερχόμενου  υπουργού Οικονομίας.

Για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, τις κινήσεις, και τα πρόσωπα, ο κ. Δραγασάκης δεν επιθυμούσε ποτέ να αναλάβει οποιοδήποτε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Επιδίωξή του ήταν η αναπαυτική θέση της Αντιπροεδρίας. Κομματικό στέλεχος το περιγράφει ως εξής: «Ο  Γιάννης είναι ο άνθρωπος που δεν ήθελε ποτέ να έχει την ευθύνη μετρήσιμου έργου, να πρέπει να λογοδοτεί και να κρίνεται γι αυτό, να έχει με άλλα λόγια job description. Αντιθέτως επιδίωκε πάντα μόνο την θέση του Αντιπροέδρου με τους διακόσιους συμβούλους τριγύρω,  να συγκαλεί μια φορά το μήνα το ΚΥΣΟΙΠ και να ελέγχει τους πάντες για το έργο τους στα υπουργεία χωρίς να τον ελέγχει κανένας».

Ο  κ. Δραγασάκης ως υπουργός Οικονομίας είναι άλλος ένας «βαρώνος» τον οποίο δια της υπουργοποίησης «σκοτώνει» βελούδινα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος, πριν από αυτόν, είχε κάνει το ίδιο με τους: Αλέκο Αλαβάνο, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο μόνος που απομένει είναι ο Νίκος Βούτσης, η μοίρα του οποίου συνδέεται με τις εκλογές.

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε ανασχηματισμό. Αποδυνάμωσε Δραγασάκη, και έστειλε μηνύματα με Κουβέλη.

Κράτησε τους 30άρηδες, 40άρηδες και τα ουσιώδη ανοίγματα στο κέντρο για τον ανασχηματισμό που θα κάνει μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή για το τέλος Αυγούστου.

Έως τότε θα ξέρει:  α) τι θα γίνει στην Βουλή εάν έρθει το Σύμφωνο με την ΠΓΔΜ για το όνομα. Και β)πως θα κλείσει το πρόγραμμα.

Από τα δύο αυτά στοιχεία θα αποφασίσει τι αλλαγές θα κάνει στο υπουργείο Οικονομικών.

Facebook Comments