Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν το ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν τρεις βασικές υποστηρικτικές δυνάμεις που ώθησαν το ευρώ σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Όλες έχουν να κάνουν με βασικά flows τα οποία η MS απαριθμεί: 1) ξένες αγορές ευρωπαϊκών περιφερειακών ομολόγων, 2) ξένες αγορές ευρωπαϊκών μετοχών και 3) μεγάλες αναδιαρθρώσεις από institutionals που «γύρισαν» αποθεματικά σε ευρώ.

Η MS εκτιμά ότι και οι τρεις παραπάνω παράγοντες έχουν σημειώσει σημαντική επιβράδυνση και αυτή αναμένεται να είναι και η τάση των επόμενων μηνών, με αποτέλεσμα το ευρώ να κινηθεί πιο κοντά στα θεμελιώδη μεγέθη του.

Όσο οι παραπάνω παράγοντες θα ασκούν όλο και μικρότερη ανοδική δυναμική στο ευρώ, η MS περιμένει κάποιες καθοριστικές εξελίξεις.

Πρώτον, σε αυτά τα επίπεδα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων δεν προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες σε ξένους επενδυτές. Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ αναμένεται να εφαρμόσει πολιτικές όπου θα βάλει στο παιχνίδι αγορές ομολόγων από ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα και οργανισμούς, διώχνοντας με τον τρόπο αυτό τους ξένους επενδυτές.

Δεύτερον, οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών σε μετοχές βρίσκονται κοντά στον ιστορικό μέσο όρο της διασποράς στα χαρτοφυλάκιά τους. Την ίδια ώρα οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στην περιοχή επιστρέφουν δυναμικά.

Τρίτον, η διαφοροποίηση των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών έχει σημειώσει κάμψη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η MS βλέπει το EUR/USD στα 1,3295 αρχικά και στη συνέχεια στα 1,3100.

Οι θέσεις της Morgan Stanley στο EUR/USD

Η MS διατηρεί μια θέση πώλησης στην ισοτιμία από τα 1,3600 με το στόχο στα 1,3100 και με το νέο stop loss στα 1,3500. Η MS έχει και μια ακόμα θέση πώλησης μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα στα 1,3620 με στο στόχο επίσης στα 1,3100 και το stop loss στα 1,3560.

Facebook Comments