Σχεδόν πέντε συνεχόμενα χρόνια ανεβαίνει το Αμερικάνικο χρηματιστήριο και το χθεσινοβραδινό “sell off” (ξεπούλημα) στη Wall Street, της τάξεως του 2%, ήρθε για να ταρακουνήσει λίγο τους επενδυτές και να τους υπενθυμίσει ότι υπάρχει και η αντίθετη κατεύθυνση στο χρηματιστήριο, δηλαδή η πτώση των τιμών.  

Στην πτωτική κατεύθυνση μάλιστα αυτή, σαν να γνώριζαν  (γνώριζαν 😉 …είχε προηγηθεί ο Γερμανικός δείκτης DAX, αλλά και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές μαζί με τη δική μας, οι οποίες είχανε ξεκινήσει να φανερώνουν την αδυναμία τους να κινηθούν σε υψηλότερες τιμές, περίπου 2 μήνες νωρίτερα (!!!), και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου 2014, όπου και κατέγραψαν τα πρόσφατα υψηλότερα τους, με τον Γερμανικό Δείκτη DAX να καταρρίπτει τότε το φράγμα των 10.000 μονάδων και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να γράφει τοπικό υψηλό στις 1328, χαμηλότερο όμως του υψηλού τριετίας, που ήταν στις  1379 μονάδες, στις 19 Μαρτίου.

Πρέπει να τονιστεί πως το ίδιο φαινόμενο «απόκλισης» της πορείας των διεθνών χρηματιστηρίων είχε παρουσιαστεί και σε παλαιότερη κομβική αντιστροφή των τιμών, δίνοντας έμφαση και στον Αμερικάνικο δείκτη Russell 2000, ο οποίος με τη σειρά του έχει προηγηθεί  κατά 1 μήνα των υπολοίπων, και με τη χθεσινή πτώση είναι ο πρώτος που διασπάει πτωτικά τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών του, σε αντίθεση με τον δείκτη NASDAQ που διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά της τεχνολογικής φούσκας του 2000, και με τους DOW JONES και STANDARD & POORS που μόλις 4-5 ημέρες πριν, φλέρταραν με τα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών τους,

 Έτσι στο GreekTrader και με τη βοήθεια της Τεχνικής Ανάλυσης όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, ήμασταν αυτή τη φορά πολύ “υποψιασμένοι” ότι επίκειται πλέον διόρθωση και στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Αμερικής. Στην εικόνα παρατηρούμε μια σημαντικότατη ένδειξη αδυναμίας, δύο συνεχόμενες αρνητικές αποκλίσεις στα διαγράμματα μας για τον Αμερικάνικο δείκτη S&P που μας προειδοποίησε έγκαιρα, πώς …όχι μόνο είναι η στιγμή που προσφέρεται για πωλήσεις των μετοχών αλλά και για short selling μετοχών (δηλαδή τοποθέτηση υπέρ της πτωτικής τους πορείας, για κερδοφορία από την υποχώρηση των τιμών). Για όσους δεν δραστηριοποιούνται επενδυτικά στις ξένες αγορές και δεν το γνωρίζουν, στην Αμερική η τοποθέτηση υπέρ της υποχώρησης των τιμών είναι το ίδιο απλή και άμεση με την αγορά μετοχών και προσφέρεται όχι μόνο για κερδοσκοπία αλλά και για την αντιστάθμιση και τη διασπορά κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα σημαντικότερα νέα της εβδομάδος, πρέπει να επισημανθεί ότι την Τετάρτη που πέρασε είχαμε την ανακοίνωση τριμηνιαίας ανάπτυξης των Ηνωμένων πολιτειών η οποία ήταν πάρα πολύ θετική (+4%) καθώς επίσης και την σύσκεψη της Fed που όπως αναμενόταν περιόρισε τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά επιπλέον 10 δις Δολάρια.  Οι ανακοινώσεις αυτές δημιούργησαν μέσα στην ημέρα πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά και αλυσιδωτές αντιδράσεις από το φαινόμενο “sell the fact” καθώς φαίνεται από το αποτέλεσμα.

Από επαφές μας με χρηματιστές και αναλυτές του εξωτερικού, το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, με τον δείκτη S&P να βρίσκεται στις 1990 μονάδες, δηλαδή μόλις 0,5% χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, προερχόμενος μάλιστα από το  ράλι διαρκείας 5 ετών που είχε ως αφετηρία κάτω από τις 700 μονάδες (!!!)… ήταν πως << τις 2.000 μονάδες θα τις καταφέρουμε και θα ανοίξουμε σαμπάνιες». Η εβδομάδα αυτή συνολικά, με τη χθεσινή πολύ απότομη πτώση, που γύρισε σε μία μόλις συνεδρίαση τον δείκτη να βρίσκεται σε τιμή κλεισίματος που είχε προ διμήνου (12/06/2014), …έκανε την μικρή απόσταση ιδιαίτερα μεγάλη, και μετέτρεψε την άποψη για το «αν θα ανοιχθούν ή όχι οι σαμπάνιες σύντομα» στο πιο μεγάλο στοίχημα στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού.

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο, στην παρούσα φάση στην αγορά επικρατεί μια σχετική  νευρικότητα από φήμες για νέες ΑΜΚ για τις τράπεζες αλλά και γενικότερα από εκτιμήσεις για την πραγματική τους κεφαλαιακή κατάσταση, ενώ οι εξελίξεις για την Ελληνική οικονομία έχουν μετατεθεί για μετά το τέλος του καλοκαιριού, καθώς το κλιμάκιο της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τους επικεφαλής  της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Τεχνικά, η εκτίμηση μας είναι πως το σημείο που καθορίζει το momentum για τον ΓΔ του Χ.Α. είναι το 1210, το οποίο στην πρόσφατη ανοδική αντίδραση στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο και γύρισε (ξανά) την αγορά μας σε πτωτική τροχιά. Οι εκτιμήσεις της Τεχνικής Ανάλυσης δεν είναι αισιόδοξες αυτή τη στιγμή, καθώς η τρέχουσα εικόνα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πτωτικού κύματος σε εξέλιξη, και όσο παραμένει η αδυναμία να κινηθούμε σε τιμές υψηλότερες του 1210 επιπέδου, παγιώνονται τεχνικά οι πιθανότητες για τιμές στόχους των μετοχών χαμηλότερα, στο επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι και οι διεθνείς αγορές εμφανίζουν μία κόπωση και πως το Χ.Α. με την πτωτική διάσπαση του σημείου που αναφέραμε και την προχθεσινή του αδυναμία να το υπερβεί, βρίσκεται σε «πτωτικό momentum» στο μεσοπρόθεσμο διάγραμμα, ενώ στο μακροπρόθεσμο διάγραμμα βρίσκεται σε «διορθωτικό» της μεγάλης ανόδου, από το χαμηλό των 470 μονάδων πριν ακριβώς 2 έτη.

Με τις ευχές μας για καλό υπόλοιπο καλοκαίρι, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους μας πως μετά το τέλος του καλοκαιριού ή ομάδα του GreekTrader.gr θα διοργανώσει στην ΑΘΗΝΑ, μια σειρά από ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικά σεμινάρια για επενδυτές στην Τεχνική Ανάλυση και το trading, σε 3 ολιγομελή group που θα διαμορφωθούν ανάλογα το επίπεδο γνώσεων καθώς και αρκετά webinar για παρακολούθηση μέσω Internet. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει ας επικοινωνήσει μαζί μας στο [email protected] με εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Facebook Comments