Απαλλαγή από την υποβολή δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών.

Από το βήμα της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε μάλιστα ότι, με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο.

«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:

– Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

– Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση

– Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ»

«Η υπαγωγή το καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει».

Facebook Comments