Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών είναι άντρες. Όμως, το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας» στο άρθρο 6 αναφέρει:

“Με κοινή απόφαση της/του Υπουργού Εσωτερικών και της/του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την κατάρτιση των δημόσιων προϋπολογισμών της παρ.1, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.”

Θα μου πεις ότι δεν ξέρουμε αν θα είναι οι ίδιοι σε έξι μήνες, οπότε το νομοσχέδιο προνοεί. Ωστόσο, ένας αντικειμενικός αναγνώστης θα παρατηρούσε ότι η ισότητα ήδη υπονομεύεται, καθώς το θηλυκό άρθρο προηγείται του αρσενικού δύο φορές. Ρατσισμός δεν είναι κι αυτό; Δεν σου υποβάλλει την ιδέα ότι η γυναίκα είναι ανώτερη; Σας έχω λύση: όλα τα δημόσια έγγραφα όχι μόνο να έχουν διπλό άρθρο αλλά να προτάσσουν εναλλάξ, μία το αρσενικό και μία το θηλυκό. Π.χ. “Με κοινή απόφαση της/του Υπουργού Εσωτερικών και του/της Υπουργού Οικονομικών…”. Κι επειδή ο αρσενικός σωβινισμός ελλοχεύει παντού, θα πρέπει να συσταθεί και μια ειδική υπηρεσία καταμέτρησης των φορών που προηγείται κάθε γένος στα έγγραφα κάθε δημόσιου φορέα. Και μια άλλη ειδική υπηρεσία που θα φροντίζει να εξαλειφθεί ο “γλωσσικός σεξισμός στα διοικητικά έγγραφα” όπως επιτάσσει το νομοσχέδιο. Κι επειδή κάποιοι δεν θα συμμορφώνονται, να συσταθεί κι ένα Ισοφυλοδικείο (που θα στελεχώνεται αποκλειστικά από agender δικαστές) για να αποδώσει δικαιοσύνη. Κοίτα πόσες θέσεις εργασίας αμέσως – αμέσως! Και πόση πρόοδος στο θέμα της Ισότητας!

Τι όμως θα ρυθμίζει η κοινή απόφαση της/του Υπουργού Εσωτερικών και του/της Υπουργού Οικονομικών; Το εξηγεί, σοβαρά, το νομοσχέδιο λίγο πιο πάνω: “Κάθε Υπουργείο, δημόσια επιχείρηση και δημόσιος οργανισμός ενσωματώνει τη διάσταση του φύλου στην κατάρτιση του γενικού προϋπολογισμού και των δράσεων που τον συνοδεύουν.” Εδώ, κάπως μπερδεύτηκα. Το φύλο των αγγέλων το καταλαβαίνω, αλλά το φύλο του… προϋπολογισμού; Τι θα γράφει δηλαδή ο προϋπολογισμός για να ενσωματώσει τη διάσταση του φύλου στην κατηγορία “Πιστωτικά έσοδα από δάνεια και τίτλους του Ελληνικού ∆ημοσίου”; Υποθέτω ότι η ενσωμάτωση θα αφορά τις περιγραφές, όχι τα ποσά, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν φύλο. Ας περιμένουμε την/τον Υπουργό Εσωτερικών και τον/την Υπουργό Οικονομικών να συμβουλευτούν την/τον νομικό τους σύμβουλο, ενδεχομένως και τον/την πρωθυπουργό για να μας διαφωτίσουν.

Πάντως, εκτός από τον προϋπολογισμό, στο οποίον το φεμινιστικό κίνημα πρέπει ακόμα να δώσει μάχες, στους υπόλοιπους τομείς το νομοσχέδιο έχει να παρουσιάσει μεγάλες κατακτήσεις. Ορίζει ότι πλέον η ποσόστωση από το 1/3 γίνεται 40% του συνόλου των υποψηφίων για την κατάρτηση ψηφοδελτίων σε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Ένα βήμα πριν από τον απόλυτο στόχο του 50%, που υποστήριξαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Περίμενα βέβαια να τις ακούσω να προτείνουν και 40% γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά γι’ αυτό δεν έβγαλαν άχνα. Και μετρώντας τις υπουργίνες μας διαπίστωσα άγρια ρατσιστική αντίληψη στη σύνθεση της εθνοσωτηρίου: 19 άντρες – 4 γυναίκες: 17%. Αν βάλουμε και τους υφυπουργούς στον λογαριασμό, το σκόρ γίνεται ακόμα χειρότερο 42-8: 16%. Γιατί συντρόφισσες και σύντροφοι;

Αυτό με την ποσόσωση έχει γενικότερο ενδιαφέρον και αξίζει να το ψάξουμε λίγο περισσότερο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγησαν στη Βουλή 70 γυναίκες. 23,3% του συνόλου. Δέκα ποσοστιαίες μονάδες  κάτω από την ποσόστωση των υποψηφίων αλλά δεν το λες κι αποτυχία. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έγιναν με λίστα. Δηλαδή, τα ίδια τα κόμματα τοποθέτησαν γυναίκες σε εκλόγιμες ή μη θέσεις. Και ο αριθμός των βουλευτίνων έπεσε στις 56 (18,3% του συνόλου)! Ποιο κόμμα είχε την μεγαλύτερη πτώση και σε απόλυτο αριθμό και σε ποσοστό; Καλά μαντέψατε – ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα διαχρονική. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οι γυναίκες ήταν το 35,2% της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Το Ιανουάριο του 2015, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 30,2% για να καταβαραθρωθεί στο 22,7% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου! Καλές είναι οι γυναίκες για κράχτες ψήφων, αλλά όταν έχουμε κατακτήσει την εξουσία τις κάνουμε πέρα και βάζουμε άντρες. Έτσι δεν είναι σύντροφοι;

Το να ορίζεις ένα ποσοστό νομοθετικώς και να περνιέσαι για προοδευτικός είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να κάνεις παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για να αφήνουν οι γυναίκες, και του πολιτικού και του επαγγελματικού στίβου, τα παιδιά τους. Και το ακόμα δυσκολότερο είναι να κάνεις την πολιτική ουσιαστική και παραγωγική ώστε να ασχολούνται μαζί της περισσότερες γυναίκες που λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους θέλουν να βλέπουν αποτέλεσμα γρήγορα, παρά να αναλώνονται σε ατέρμονες συζητήσεις. Επί της ουσίας: η ποσόστωση είναι ρατσισμός, φασισμός και γελοιότητα μαζί. Προσβάλλει τις γυναίκες. Λες κι είναι ανάπηρες και πρέπει ο νόμος να τις πάρει από το χεράκι και στράτα – στρατούλα να τις βάλει στην πολιτική, εξασφαλίζοντάς τους μια θέση στο ψηφοδέλτιο που χωρίς τη βοήθειά του δεν θα κατάφερναν. (Συνήθως τα κόμματα επιστρατεύουν μανάδες, αδελφές, συζύγους και κόρες μελών τους που απλώς δίνουν τα ονόματά τους για να καλύψουν το ποσοστό, αφήνοντας έξω από τις λίστες άντρες που θέλουν να εκτεθούν στις εκλογές αλλά η ποσόστωση δεν τους χωράει!) Ζούμε στο 2018 και ευτυχώς οι γυναίκες έχουν κατακτήσει (στον Δυτικό κόσμο) απόλυτη νομική ισότητα. Προφανώς είναι πολλά ακόμα να γίνουν σε θέματα νοοτροπίας, αλλά η ποσόστωση δεν είναι η μέθοδος. Ούτε βέβαια η… ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην κατάρτιση του γενικού προϋπολογισμού!

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο βρίθει πρωτοτυπιών. Η παράγραφος 2 του άρθρου 7 ορίζει ότι «Η ταυτοποίηση προσώπων σε δημόσια έγγραφα γίνεται με την αναγραφή του ονόματος της/του μίας/ενός, μόνον, γονέα, χωρίς αναφορά στο φύλο του!» Δηλαδή δεν θα είμαι πλέον ο Γλαύκος – Αθανάσιος Τζήμερος του Αχιλλέα και της Ερμιόνης, αλλά ο Γλαύκος – Αθανάσιος Τζήμερος του/της Αχιλλέα (που δεν ξέρουμε σε ποιο φύλο ανήκει, μπορεί και στο θηλυκό). Ή ο Γλαύκος – Αθανάσιος Τζήμερος του/της Ερμιόνης (που μπορεί να είναι και άντρας). Δεν διευκρινίζει ο νόμος αν το ίδιο το ταυτοποιούμενο πρόσωπο θα αποφασίσει ποιον από τους δύο… non binary γονείς θα δηλώσει ή θα το αποφασίζει αυτό ο δημόσιος υπάλληλος. Και τι θα γίνει αν κάποιος δηλώσει κάποια φορά τον/την πατέρα του και μια άλλη ξεχαστεί και δηλώσει την/τον μητέρα του; Θα έχει πρόβλημα με την ταυτοποίηση!

–       Σ’ αυτό το έγγραφο αναγράφετε ότι είστε της/του Ερμιόνης.

–       Είναι η μητέρα μου.

–       Σας παρακαλώ κύριε! Μην είστε σεξιστής. Δεν μας ενδιαφέρει το φύλο του/της. Είναι γονέας σας;

–       Ναι, η μάνα μου είναι!

–       Θα με αναγκάσετε να σας τιμωρήσω. Παρακαλώ χωρίς αναφορά σε φύλο! Είναι η/ο γονέας σας; Ναι ή όχι;

–       Ναι.

–       Γιατί τώρα δηλώνετε ότι είστε ο Γλαύκος – Αθανάσιος Τζήμερος της/του Αχιλλέα;

–       Γιατί είναι ο πατέρας μου!

–       Να τα πάλι! Φρουρά! Φρουρά!

Κι αυτή η φοβερή ιδέα προβλέπεται σε ένα δρακόντειο άρθρο που σου το ξεκαθαρίζει με το καλημέρα: «Απαγορεύεται ο γλωσσικός σεξισμός στα διοικητικά έγγραφα». Βέβαια, στη συνέχεια σε μπερδεύει διότι επικαλείται την εγκύκλιο του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα «Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού και ένταξη της διάστασης του Φύλου στα διοικητικά έγγραφα». Τελικά θέλετε να εντάξετε ή να απεντάξετε το Φύλο από τα διοικητικά έγγραφα, σύντροφοι; Διευκρινίστε το πληζ.

Έχει και συνέχεια. Άρθρο 8: «Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα συλλέγουν και τηρούν υποχρεωτικά στατιστικά στοιχεία με βάση το φύλο για τους τομείς ευθύνης τους.» Αν το κάνουν αυτό, θα διαπιστώσουν ότι όλες/όλοι όσοι/όσες κυοφορούν είναι γυναίκες! Αλλά κι ότι όλες οι κυήσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι επαπειλούμενες από την πρώτη εβδομάδα και συνοδεύονται από 9 μήνες άδεια. Ελπίζω να συμπεριληφθεί κι αυτό στη στατιστική.

Κι επειδή όλα ξεκινούν από την Παιδεία, το άρθρο 13 «Εντάσσει την οπτική του φύλου οριζόντια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην εκπαιδευτική, εν γένει, διαδικασία». (Αυτή η «οριζόντια οπτική του φύλου» κομματάκι πονηρή μού ακούγεται.) Παρακάτω δίνει έναν μπούσουλα της οπτικής: «στο περιεχόμενο των δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού με την ισότιμη ενθάρρυνση μη στερεοτυπικών επιλογών σταδιοδρομίας από τους εκπαιδευόμενους». Α, μπράβο! Επιτέλους, να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα. Δίνω μερικές ιδέες:

–       Εκκενώσεις βόθρων «Η αχόρταγη»,

–       Βουλκανιζατέρ «Υβόννη»,

–       Μανικιούρ – Πεντικιούρ «Ο Μητσάρας»

–       Η χασάπισσα Ιωάννα

Κι επειδή η Παιδεία δεν προσφέρεται μόνο στο σχολείο, είναι καιρός να αλλάξουν και οι πολιτισμικές μας αναφορές: «Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τις γυναίκες, το γιαπί, το πηλοφόρι το μυστρί». Δεν κάνει ρίμα βέβαια, αλλά εκεί θα κολλήσουμε; Να και ένα σχετικό με ρίμα: “Τη γυναίκα την πολλά βαρειά / μην της μιλάτε για  ζυγαριά…” αλλά αυτό είναι ρατσιστικό για άλλο λόγο.

Δεν περιγράφω άλλο. Ένα κωμικό τσούρμο ιδεοληπτικών, κωμικούς νόμους θα φτιάξει. Τουλάχιστον να διασκεδάζουμε με τη γελοιότητά τους γιατί δεν μας έχουν μείνει και πολλές ευκαιρίες. Και για να μην θεωρηθούμε σεξιστές ας μην κατατάξουμε τη γελοιότητα, γραμματικώς, στο θηλυκό γένος. Άλλωστε ως ιδιότητα τη συναντάς σε όλα τα φύλα, οπότε: Η/Ο γελοιότητα. Και ως πολιτική συμπεριφορά είναι κοινή σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης. Υπηρεσιακής και αιρετής. Ακόμα και στη θέση της/του πρωθυπουργού.  

Ο/Η Θεός να βάλει το χέρι της/του.

Facebook Comments