Ο έλεγχος κεφαλαίων διάρκειας ενός μήνα που περιόρισε τις κινήσεις κεφαλαίων εντός και εκτός της Κύπρου είναι «πολύ σοβαρός» περιορισμός στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομικών Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο κ. Ρεν είπε ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί στενά» την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να επιβάλει τους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη φυγή καταθέσεων.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα δεν θα κρατήσουν περισσότερο απ’ ότι είναι αυστηρά αναγκαίο», δήλωσε ο κ. Ρεν. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραβιάζουν τεχνικά την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πρεσβεύει την ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων ως μια θεμελιώδη αρχή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο κ. Ρεν υπερασπίστηκε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Κύπρου που έριξαν τη χώρα και το ευρώ σε αναταραχή.

Αυτό αντικαταστάθηκε σύντομα από ένα νέο σχέδιο για το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της μεγαλύτερης, Τράπεζας Κύπρου, ώστε να διασφαλιστεί η συμφωνία διάσωσης ύψους €10 δισ. από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Ο κ. Ρεν ανέφερε στους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή προτιμούσε μια πιο αργή και σταδιακή οικονομική προσαρμογή, αλλά η ευρωζώνη και το ΔΝΤ έθεσαν το όριο όσον αφορά το ποσό που ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στα €10 δισ. καθιστώντας αδύνατη μια πιο ομαλή προσαρμογή.

Facebook Comments