Tο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα μαρτυρά και η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τον τζίρο στην ΗΔΑΤ να χτυπά “νούμερα” ρεκόρ με αποκορύφωμα την χθεσινή συνεδρίαση όπου άγγιξε τα 96 εκατ. ευρώ, φλερτάροντας για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι παρόλο που στις προηγούμενες συνεδριάσεις όπου ο τζίρος είχε πάρει σημαντικά τα “πάνω” του (από τις αρχές Μαρτίου), οι αγοραστές είχαν τα ηνία, χθες παρατηρήθηκε μία σχετική υποτονικότητα αφού από το σύνολο των 96 εκατ. τα 23 εκατ. ήταν εντολές αγοράς, με τα υπόλοιπα 73 εκατ. ευρώ να αφορούν εντολές πώλησης.

Ένας λόγος αυτής της “στροφής” είναι ότι οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για την σημερινή έκδοση του 12μήνου εντόκου η οποία και υπερκαλύφθηκε. Αυτό ωστόσο δεν “μεταφράστηκε” στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων αφού και χθες σημείωσαν βελτίωση, με το 10ετές να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου (70 εκατ. ευρώ).

Πάντως, και με την χθεσινή συνεδρίαση, ο τζίρος του Μαρτίου έως τώρα στην ΗΔΑΤ αγγίζει τα 436 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τον τζίρο που είχε παρατηρηθεί συνολικά πέρσι στην αγορά, ο οποίος ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα και με τον τζίρο του 2016 ( στα 555 και στα 519 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Την τελευταία φορά που είχαμε δει τον τζίρο στην ΗΔΑΤ να κινείται σε ανάλογα με τα σημερινά επίπεδα ήταν το 2014 όπου η χρονιά έκλεισε με συνολικό τζίρο άνω των 10 δισ. ευρώ, με την απόδοση  του 10ετούς να κλείνει την χρονιά στο 9,6% μετά από μήνες έντονης μεταβλητότητας.

Έτσι, και καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σήμερα στην έκδοση του 12μηνου εντόκου, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σταθεροποιητικά, όπως αναφέραμε και νωρίτερα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται σήμερα στο 4,14% με πτώση της τάξης του 0,22% από χθες, η απόδοση στο 5ετές διαμορφώνεται στο 3,433 με άνοδο 0,6% ενώ κοντά στα χθεσινά επίπεδα κινείται και το 7ετές με το yield του να διαμορφώνεται στο 3,8%.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments