Ενώ η Ε.Ε. σχεδιάζει να αντεπιτεθεί αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξαιρέσει τα προϊόντα της από τους δασμούς, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας τουλάχιστον 60 δισ. δολαρίων και κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Στα σχέδιά του αυτά αναφέρθηκαν χθες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τραμπ που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας. Αλλη πηγή ανέφερε πως θα ανακοινωθεί «στο πολύ άμεσο μέλλον» σειρά δασμών κατά κινεζικών προϊόντων που έχουν σχέση με την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων από τις κινεζικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο κατάλογος των προϊόντων θα είναι ευρύτερος και ίσως περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη.

Μέχρι στιγμής η αντίδραση του Πεκίνου φαίνεται συγκρατημένη, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «εποικοδομητικά» μέσα για να διαχειριστούν την ένταση.

Επανέλαβε, πάντως, παλαιότερη προειδοποίηση του Πεκίνου πως «αν οι ΗΠΑ προβούν σε κινήσεις επιζήμιες για τα κινεζικά συμφέροντα, η Κίνα θα λάβει μέτρα που θα περιφρουρήσουν τα νόμιμα δικαιώματά της». Αναλυτές του αμερικανικού δικτύου CNBC θεωρούν πιθανόν τα αντίποινα της Κίνας θα αρχίσουν από περιορισμούς στην αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing, που ηγείται των εξαγωγών στην Κίνα και προσφάτως ανακοίνωσε παραγγελίες από κινεζικές βιομηχανίες για αεροσκάφη αξίας ενός τρισ. δολαρίων για τα επόμενα 20 χρόνια.

Στο μεταξύ, ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων εκφράζουν φόβους πως το σχέδιο του προέδρου Τραμπ προβλέπει δασμούς σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης και τα παιχνίδια. Σύμφωνα με τη Χουν Κουάτς, που εκπροσωπεί την Ενωση Βιομηχανιών Λιανικού Εμπορίου, αυτοί οι δασμοί «θα πλήξουν τις αμερικανικές οικογένειες». Η ίδια διευκρίνισε ότι το θέμα «δεν αφορά τα πολυτελή ρούχα από κασμίρ αλλά τα απλά βαμβακερά μπλουζάκια, τα τζιν και τα παπούτσια που φορούν τα παιδιά για να πάνε σχολείο».

Από πλευράς της Ε.Ε., άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χθες πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξαιρεθούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. «Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων τι θα γίνει», τόνισε η κ. Μέρκελ και επανέλαβε την προειδοποίηση της επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, πως αν οι επαφές με την Ουάσιγκτον αποβούν άκαρπες, η Ε.Ε. «θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να επιβάλει αντίμετρα». Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανέλθει στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων από το οποίο αποχώρησε ουσιαστικά αμέσως μετά την εκλογή του Τραμπ, ο οποίος απέσυρε την υπερδύναμη από τη διεθνή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ. «Κάν’ τε εμπόριο, όχι πόλεμο» τόνισε ο κ. Τουσκ, ενώ αντέκρουσε τις κατηγορίες Τραμπ για τους «τρομερούς» δασμούς που επιβάλλει η Ε.Ε. στα αμερικανικά προϊόντα.

Facebook Comments