Οι επενδυτές μειώνουν μαζικά την έκθεσή τους στην πιστωτική αγορά  ταυτόχρονα με την αποχώρηση των κεντρικών τραπεζών από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ενώ ανοίγεται ο δρόμος για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό επισημαίνει σε νέο της report η Societe Generale.

Σύμφωνα με την SocGen τα σήματα που δείχνουν ότι έρχεται “καταιγίδα” στα εταιρικά ομόλογα είναι τα εξής:

α) τα risk premiums υποδηλώνουν ότι τα εταιρικά ομόλογα είναι ακριβά σε σύγκριση με όλες σχεδόν τις κατηγορίες assets,

β) δεν υπάρχουν αγοραστές στον ορίζοντα που θα αντικαταστήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν σταματήσει τις αγορές ομολόγων, και

γ) τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι πλέον έντονα overweight στην πιστωτική αγορά έναντι άλλων κατηγοριών assets και ιστορικά όταν η κατεύθυνση της αγοράς γυρίζει, αυτές οι θέσεις δείχνουν προς πιθανό έντονο sell-off στην αγορά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η JPMorgan υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα τη στάση της στα εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού των ΗΠΑ σε underweight, ενώ διατήρησε την neutral στάση της στο σύνολο της πιστωτικής αγοράς .

Επίσης, τα ΕΤFs εταιρικών ομολόγων έχουν σημειώσει τεράστιες εκροές από τις αρχές του έτους, με το iShares iBoxx, το οποίο επενδύει σε εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού, να έχει δει εκροές άνω των 6 δισ. δολ το 2018 μέχρι σήμερα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments