Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό διολίσθησε στο β΄τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές κοσμημάτων.

Η Κίνα μόλις πέρσι προσπέρασε την Ινδία και έγινε η Νο1 χώρα στις αγορές του πολυτίμου μετάλλου. Είχε προηγηθεί η πτώση 28% στην τιμή του χρυσού (η μεγαλύτερη πτώση από το 1981) που προκάλεσε φρενίτιδα στους καταναλωτές οι οποίοι και αγόρασαν πάνω από 1.000 τόνους χρυσού στην λιανική αγορά.

Φέτος όμως η τιμή του χρυσού σταθεροποιείται, κι έχει ενισχυθεί 9% στα 1.312 δολ. ανά ουγκιά, καθως κλιμακώνονταν οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Μέση Ανατολή, βόρειο Αφρική και Ευρώπη.

Οι κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 144 τόνους χρυσού στο β΄ τρίμηνο, δηλαδή 45% λιγότερο από πέρσι, σύμφωνα με την διεθνή ένωση του κλάδου, World Gold Council.

«Οι καταναλωτές συνέχισαν να αφομοιώνουν τις κερδοσκοπικές αγορές που έκαναν το 2013 και κινούνται περισσότερο βάση αναγκών όσον αφορά τις αγορές κοσμημάτων.»

Οι αγορές στην λιανική της Ινδίας επίσης μειώθηκαν, με πτώση 18% στους 154 τόνους κατά το τρίμηνο.

Συνολικά στον πλανήτη η ζήτηση χρυσού –που περιλαμβάνει επενδυτικές αγορές ράβδων, νομισμάτων και exchange traded-funds, την ζήτηση από τον κλάδο ηλεκτρονικών και τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες- μειώθηκε 16% στους 964 τόνους σε ετήσια βάση.

Ο Marcus Grubb του WGC, σχολίασε ότι στα μεγέθη πρέπει να συνυπολογιστεί ότι συγκρίνονται με τις «ακραίες αγορές» που χαρακτήρισαν την περσινή χρονιά. Μάλιστα αναφέρει ότι η κρατική προσπαθεια πάταξης της δωροδοκίας και της διαφθοράς προκάλεσε μείωση στις κινεζικές αγορές χρυσών νομισμάτων και ράβδων, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κινεζικά «φακελάκια.»

«Συνολικά η αγορά χρυσού σταθεροποιείται μετά τις ακραίες συνθήκες που επικράτησαν το 2013,» εκτιμά ο κ. Grubb.

Το WGC αναφέρει ότι το 2014 θα είναι μια καθοριστική χρονιά, καθώς η παραγωγή θα σταθεροποιηθεί κατά τα ερχόμενα 4-6 τρίμηνα. Πέρσι η παραγωγή χρυσού ανήλθε στους 3.038,5 τόνους.

 

Πηγή: FT

Facebook Comments