H Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα κινηθεί προς την εξυπηρέτηση του χρέους στο οποίο αθέτησε η χώρα της ή θα επιτρέψει στους ομολογιούχους να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέα ομόλογα τα οποία θα διέπονται όμως από το εθνικό δίκαιο.

Η Αργεντινή ωθήθηκε προς την χρεοκοπία τον περασμένο μήνα μετά από την απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης να μπλοκάρει την πληρωμή τόκων προς τους κατόχους χρέους που είχε αναδιαρθρωθεί μετά τη χρεοκοπία της το 2002. Ο δικαστής είπε ότι η Αργεντινή δεν μπορούσε να κάνει τις συγκεκριμένες πληρωμές εάν δεν πληρώσει παράλληλα και τα hedge funds που δεν είχαν συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους που κατείχαν και ζητούσαν την πλήρη εξόφληση.

Η ανακοίνωση της Κριστίνα Φερνάντεζ μηδένισε τις ελπίδες ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να πετύχει σύντομα συμφωνία με τα hedge funds, κάτι το οποίο θα της επέτρεπε να βγει από το καθεστώς χρεοκοπίας.

Σε τηλεοπτική ομιλία η Φερνάντεζ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα στείλει ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για να αφαιρεθεί η Bank of New York Mellon ως διαχειριστής των ομολογιούχων και να την αντικατασταθεί από την Banco Nacion της Αργεντινής. Η Banco Nacion θα ανοίξει ένα λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα της χώρας έτσι ώστε να επιτραπεί στην Αργεντινή να εξυπηρετήσει το χρέος της εκεί.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι κάτοχοι των ομολόγων από τις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010 θα μπορούσαν επίσης να επιλέξουν να ανταλλάξουν τα ομόλογα με νέα ομόλογα με «παρόμοιους χρηματοδοτικούς όρους και προϋποθέσεις, και με την ίδια ονομαστική αξία» υπό το δίκαιο της Αργεντινής.

Facebook Comments