Αύξηση για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες εμφάνισαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, με τις εισαγωγές να είναι απροσδόκητα ισχυρές, οδηγώντας σε ένα μεγαλύτερο των εκτιμήσεων έλλειμμα εν μέσω της σταδιακής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρακολουθούν στενά τις εξαγωγές. Από την έναρξη της θητείας του στα τέλη του 2012, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe εισήγαγε μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη μείωση της αξίας του ιαπωνικού νομίσματος. Ωστόσο, αυτό δεν μεταφράστηκε σε σταθερή αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο της τάξης του 3,4%. Παράλληλα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,3%.

Πολλά ασιατικά κράτη εμφάνισαν ισχυρή αύξηση στις εξαγωγές λόγω της ανάκαμψης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν οικονομική ανάπτυξη 4% για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Κίνας διευρύνθηκε κατά 7,5% το ίδιο τρίμηνο.

Παρά τη δυναμική παραγωγή ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων, η ανάπτυξη των εξαγωγών της Ιαπωνίας τους τελευταίους μήνες είναι πιο υποτονική σε σχέση με τους εταίρους της στην Ασία, επισημαίνοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές της οικονομίας τις οποίες δεν είναι σε θέση να διορθώσουν οι κυβερνητικές πολιτικές.

Οι ιάπωνες κατασκευαστές, οι οποίοι κατείχαν δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά, χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος. Η πολιτική του S. Abe για το γιεν, που οδήγησε σε υποτίμηση του νομίσματος κατά 20%, βοήθησε τα επιχειρηματικά κέρδη αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάνει πολλά για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων στην Ιαπωνία.

Τέλος, τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν πως το συνολικό εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 964 δισ. γιεν ελαφρώς μικρότερο από το 1 τρισ. γιεν τον προηγούμενο χρόνο, καθώς η εφαρμογή του νέου φόρου επί των πωλήσεων από την 1η Απριλίου έπληξε τη ζήτηση για τα εισαγόμενα αγαθά.

Facebook Comments