Η διαμάχη σχετικά με το αν οι μετοχές είναι ακριβές «σκοντάφτει» πάντα στο δείκτη με τον οποίο γίνεται η αποτίμηση και αν αυτός έχει να κάνει με την τεχνική συμπεριφορά των μετοχών ή με τη θεμελιώδη αποτίμησή τους. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχουμε μια συνολική εικόνα σύμφωνα με την οποία θα μπορούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει φόβος ή απληστία.

Μελετώντας θεμελιωδώς τους βασικούς κλάδους στις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, με βάση το P/E, υπάρχουν κάποια σημαντικά συμπεράσματα. Η αποτίμηση του δείκτη MSCI World είναι στα 25,2x, ενώ κανένας από τους βασικούς κλάδους δε διαπραγματεύεται χαμηλότερα από ένα P/E 22,5x. Στις αναδυόμενες αγορές, ο δείκτης MSCI Emerging Markets αποτιμάται 21,9x και μόλις δυο κλάδοι αποτιμώνται κάτω από 20,0x.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι και από τη σκοπιά της θεμελιώδους ανάλυσης βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών με βάση το δείκτη P/E ο οποίος έχει προσεγγίσει το μακροχρόνιο μέσο όρο του για τους περισσότερους κλάδους.

Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει το σενάριο της ιδιαίτερα αυξημένης μεταβλητότητας για τους επόμενους μήνες.
 

Facebook Comments