Για σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αν δεν αποτραπεί η χρεοκοπία της Κύπρου, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την κρίση χρέους εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγορές, έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι η γερμανική βουλή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις, το πακέτο στήριξης της Κύπρου, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον λόγο θα πάρουν οι αρχηγοί των κομμάτων και οι βουλευτές, ενώ στο τέλος θα γίνουν συνολικά πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες, τρεις για την Κύπρο κι άλλες δύο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Χθες, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ο αιτών ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να αποτραπεί η σημερινή έγκριση του πακέτου στη Βουλή. Το Δικαστήριο δεν έδωσε πληροφορίες για το όνομα του αιτούντος ούτε και την αιτιολογική βάση της απόρριψης, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Από τη σημερινή συζήτηση και την ψηφοφορία δεν αναμένονται πάντως εκπλήξεις. Ήδη σε δοκιμαστικές ψηφοφορίες που έγιναν σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων, προδιαγράφεται μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του πακέτου.

Υπέρ θα ψηφίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, οι οποίοι δικαιολόγησαν την θετική τους ψήφο με το ότι έγιναν διορθωτικές παρεμβάσεις στο πακέτο, όπως μεταξύ άλλων η μη συμμετοχή μικροκαταθετών στο πακέτο διάσωσης. «Όχι» θα ψηφίσει το κόμμα «Η Αριστερά». όπως έχει κάνει σε όλες τις ανάλογες ψηφοφορίες στο παρελθόν.

Facebook Comments