Σουηδία: Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αύξηση φόρων

MarketNews

Σουηδία: Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αύξηση φόρων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας παρέδωσε ένα ζοφερό μήνυμα στους ψηφοφόρους πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας μικρότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ανάπτυξης, λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και την πρόθεσή της να αυξήσει κι άλλο τους φόρους εφόσον επανεκλεγεί.

Η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο και σημείωσε ανάπτυξη γύρω στο μηδέν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου καθώς ο κρίσιμος εξαγωγικός τομέας της επλήγη από την αργοκίνητη παγκόσμια ζήτηση, ιδίως στην Ευρώπη.

Προβλέπει ανάπτυξη 1,9% ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών

Η ευρωζώνη καταγράφει στασιμότητα και η ανάκαμψή της θα μπορούσε να καταστεί ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση.

«Μια αδύναμη ανάπτυξη διεθνώς θα σημαίνει κάπως βραδύτερη ανάκαμψη στη Σουηδία. Αυτό, μαζί με τις (σχεδιαζόμενες) αυξημένες δαπάνες στο τέλος της επόμενης θητείας της κυβέρνησης, σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ.

Ο Μποργκ προέβλεψε ανάπτυξη 1,9% φέτος έναντι πρόβλεψης 2,5% τον Ιούλιο. Η ανάπτυξη το 2015 προβλέπεται να φθάσει το 3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 3,1%.

Είπε πως ο δημόσιος τομέας αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα 2,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για έλλειμμα 1,6%.
Και αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών

Ομως νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών θα διασφαλίσουν ότι τα δημόσια οικονομικά θα επιστρέψουν σε έναν στόχο για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2018, είπε. Οι φόροι, η επιβολή των οποίων θα καθυστερήσει μέχρι το 2017-2018 προκειμένου να μην επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, θα στοχεύσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την εμπορική ιδιοκτησία.

Ο τετρακομματικός κυβερνών συνασπισμός που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χάσει τις εκλογές από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, έχει ήδη παρουσιάσει τα σχέδιά του για αύξηση των φόρων στα αυτοκίνητα, στον καπνό και στο αλκοόλ και για μείωση των φοροαπαλλαγών στις συντάξεις.