Στην εργατική συνοικία Βαγιέκας, περίπου 60 άτομα έχουν συγκεντρωθεί σε ένα μικρό κτίριο του δήμου. Προφανώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις μια ζεστή αυγουστιάτικη μέρα, αλλά πολλοί από τους παραβρισκόμενους είναι απελπισμένοι γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και απειλούνται με έξωση.

Στη συνάντηση έχει έρθει και η Ντέζι Σίλβα: «Οι εξώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, λέει η 45χρονη γυναίκα από τον Ισημερινό. Το μόνο που είναι σε θέση να τις παρεμποδίσει είναι οι δράσεις μας». Η Ντέζι είναι εδώ και 3 χρόνια άνεργη. Ζει στο διαμέρισμα που αγόρασε πριν από κάποια χρόνια. Όμως το επίδομα ανεργίας δεν ξεπερνά τα 426 ευρώ. Τα χρήματα δεν αρκούν για να ξεπληρώσει το δάνειο.

Η αντίθεση με τις εξαγγελίες του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης είναι μεγάλη. «Οι Ισπανοί αρχίζουν να βλέπουν βελτιώσεις μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης. Μοιρολατρία και απογοήτευση δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση εν μέσω κρίσης…..

Όταν ο πρωθυπουργός συναντήσει τη γερμανίδα καγκελάριο σήμερα και αύριο στο Σαντιάγκο δε Κομποστέλα, αναμένεται ότι θα αναφερθεί στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν βελτίωση σε αρκετούς τομείς της ισπανικής οικονομίας. Όπως είναι για παράδειγμα, η μείωση της ανεργίας κατά 300.000 το πρώτο τρίμηνο του 2014 ή οι αυξήσεις κατά 10% των δανειοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την μείωση της ανεργίας ο οικονομολόγος Λούις Τόρενς από το ερευνητικό κέντρο της οικονομικής σχολής IESE προειδοποιεί: «Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης ή ορισμένου χρόνου. Καμία τράπεζα δεν θα χορηγήσει στεγαστικό δάνειο σε κάποιον που εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Η Ισπανία βασίζεται στον τουρισμό και τις εξαγωγές για να βγει από το οικονομικό τέλμα. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 28 εκατομμύρια, που αποτελεί ρεκόρ! Όσο όμως η οικονομία της ευρωζώνης είναι στάσιμη, οι εξαγωγές ισπανικών προϊόντων θα παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς να είναι σε θέση να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Ενδεικτική του κλίματος στην Ισπανία είναι μια δημοσκόπηση της Metroscopia, η οποία δείχνει ότι το 75% των Ισπανών θεωρεί πως η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν διαχειρίζεται σωστά την κρίση, ενώ μόλις το 33% πιστεύει ότι η χώρα έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Facebook Comments