Η Τρόικα πιέζει για την απομάκρυνση 7.000 επίορκων

Κέρδος

Η Τρόικα πιέζει για την απομάκρυνση 7.000 επίορκων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ημέρα επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας η σημερινή και η εικόνα που μεταφέρεται από παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, μετά και από τη συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού, κ. Ι. Στουρνάρα με την Τρόικα, είναι θετική, αφού όπως διαμηνύεται, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «πολύ καλό κλίμα».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων, ενώ καίρια θεωρείται η απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της απομάκρυνσης των 7.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, η Τρόικα είναι κάθετη και καλεί την κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες απομακρύνσεις.

Έως τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Οι εταίροι ζητούν επιτακτικά στοιχεία και συγκεκριμένους αριθμούς, που να πείθουν για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας και την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Εκτός των άλλων, οι σημερινές διαπραγματεύσεις αφορούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος και, κυρίως, στον προϋπολογισμό 2013, στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων και στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης.